Sivut

maanantai 21. heinäkuuta 2014

Vaimotesti

Kirjan nimenä Vaimotesti oli minulle luotaantyöntävä, mutta onneksi harasin vastaan ensireaktiotani. Aloitin Vaimotestin lukemisen jo jonkin aikaa sitten eräänä iltana, mutta sinä(kin) iltana pääni oli niin täynnä muita ajatuksia, ettei tarina lähtenyt vetämään. Uusi yritys toisena iltana tuotti toivotun tuloksen ja lukijana nielaisin syötin sivulla 21. Lukea hosotin Vaimotestin nopeasti loppuun, koska se oli niin hauska, keveä ja mielestäni viisas.

Kirjan päähenkilö on genetiikan apulaisprofessori Don Tillman, joka on omalaatuinen henkilö. Hänen erilaisuutensa on luonteeltaan pysyvää ja elämään laajasti vaikuttavaa, muttei missään tapauksessa pahantahtoista. Miehellä on arvostettu työ, kaikenlaisia mielenkiinnon kohteita, mutta vähänlaisesti ystäviä. Don ei ole eristäytyvä tai ihmisiä vieroksuva tyyppi, mutta muiden ihmisten kanssa oleminen ja toimiminen tuottaa hankaluuksia ja väärinymmärryksiä. Donille herää toive vaimosta, joten hän käynnistää projektin vaimon löytämiseksi. Kirjan nimi, Vaimotesti, kuvaa Donin tapaa lähestyä aihetta. Ote kirjasta:
"Kysymys 35: Syötkö munuaisia? Oikea vastaus on (c) silloin tällöin. Testaa ruokaongelmia. Jos kysyy suoraan ruokamieltymyksistä, naiset sanovat 'olen kaikkiruokainen', ja sitten käykin ilmi, että he ovat kasvissyöjiä."
Olen tietoinen siitä, että moni seikka puoltaa kasvissyöntiä. Mutta koska itse syön lihaa, tuumin, että olisi kätevämpää, mikäli kumppaninikin söisi. Näin varhaisessa vaiheessa tuntui loogiselta spesifioida ihannevaihtoehto ja muuttaa lomaketta myöhemmin tarpeen vaatiessa.
Vaivattomasti liihottelin kirjan läpi ja nautin (anteeksi, että nautin ja nauroin) Donin elämän hankaluudesta, mutta myös siitä kekseliäisyydestä, jolla hän kaikkeen suhtautui. On hienoa, että kirja on yhtä aikaa hauskan kepeä ja viisas. Vaimotesti kannustaa elämään rohkeasti ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

(Ensimmäiset parikymmentä sivua olin lukijana vaivautunut, koska Donilla oli selvästi Aspergerin oireyhtymä. Mietin, pilaillaanko tässä ihmisillä, jotka eivät voi omalle käytökselleen mitään. Päädyin, että ei pilailla. Kirjailija kuvaa Donin arvostaen. Vaimotesti nauraa moneen suuntaan.)

Moni muukin kirjabloggari on pitänyt Vaimotestistä. Ainakin Järjellä ja tunteella, Lukutoukan kulttuuriblogi, Anna minun lukea enemmän ja Ajatuksia kirjamaasta ovat nauttineet kirjasta.

Teos: Vaimotesti (The Rosie Project)
Tekijä: Graeme Simsion
Suomentaja: Inka Parpola
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2013

9 kommenttia:

  1. Voi että, tästä tulee aivan mieleen eräs sarja neljästä amerikkalaisesta nörttipojasta, The Big Bang Theory. Porukan aspergertyyppi, Sheldon, on heistä kaikkein rakastettavin!

    Miten taas onkin keksitty noin typerä suomenkielinen nimi! Alkuperäinen nimi The Rosie Project on parempi, nörttimäinen. Houkuttaa tilata tämä englanninkielisenä. What the heck, kerran tässä vain eletään - ei kun adlibriksen sivuille seuraavaksi. Kiitos Mari, kun esittelit tämän niin, että innostuin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Marjatta! Tämä olisi kyllä englanniksikin hyvää luettavaa. Mielestäni englanninkieliseen nimeen liittyy tietty ongelma, mutta ei siitä nyt sen enempää tässä vaiheessa. Se nyt lienee ainakin kirjailijan hyväksymä, ellei jopa päättämä.

      Poista
  2. Niin, se tv-sarjakin oli suomennettu hassusti - Rillit huurussa! Alkuperäisten nimien moderni, urbaani sävy on muutettu joksikin maalaistyyliseksi Pekko aikamiespoika -komiikaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useat kirjan lukeneet olivat viitanneet juuri tuohon sarjaan. Hauska sarja, hauska Sheldon (näin kauempaa katsottuna). Lähietäisyydeltä hauskuus voisi karista pois.

      Poista
  3. Aika kamala nimi kyllä. Miten ihmeessä rohkenitkin lukea :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarallista elämää! Kirjan valintakin voi suistaa lukijaihmisen joko onneen tai turmioon, lukemisesta puhumattakaan.

      Poista
  4. Vaimotesti oli mainio! Seuraavaa projekti-kirjaa odotellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HeidiBee, niin oli. Pitää lähteä kirjastoon etsintäretkelle.

      Poista
  5. Poimin Vaimotestin GoogleReadsistä, josta ongin nykyään englanninkielisen maailman luetuimpia kirjoja. Olen sivulla 51 ja sama ajatus tuli minulle mieleen, että päähenkilön täytyy olla itse assi, luen kirjassa kuvataan Aspergerin oireyhtymästä kärsiviä, älykkäitä mutta tunne-elämältään yksioikoisia tapauksia. Hauska seurata, miten Donin projekti etenee ...

    VastaaPoista

Kommentteja vastaanotetaan kiittäen!