Minulla oli ilo olla mukana lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuudessa eilen. Vasta nyt, palattuani reissusta ja tehtyäni työpäivän, voin tilaisuudesta ja ehkäpä koko kilpailusta sanoa jotain. Sosiaalisen median aikataulu on nopea. Olen laittanut joitakin kuvia tilaisuudesta, mutta jonkun mietityn ajatuksen esittäminen vie näköjään oman aikansa.
Ehdokasteokset 2017 |
Vuoden 2017 ehdokkaat on jo moneen kertaan kerrottu ja listattu, mutta tässä ne ovat:
💛Behm, Jukka: Pehmolelutyttö (WSOY)
💜Korkea-aho, Kaj & Ted Forsström. Kuvitus Otsamo, Pentti: Zoo! Virala genier / Zoo! Viraalit nerot (Förlaget / Otava)
💛Kunnas, Mauri: Koiramäen Suomen historia (Otava)
💜Mander, Sanna: Nyckelknipan / Avain hukassa (Schildts & Söderströms / S&S)
💙Reittu, Ninka: Sinä olet superrakas (Otava)
Ehdokasteosten tekijät |
Ensimmäinen ajatukseni ehdokasesittelyssä oli ilo siitä, että Mauri Kunnas on ehdokkaana. Täytän itse muutaman vuoden päästä viisikymmentä vuotta. Olin alakoulussa, kun Mauri Kunnaksen Suuri Urheilukirja julkaistiin. Muistan edessäni istuneen Juhan naurun, kun hän katsoi Kunnaksen piirroksia hiihtäjistä, joista toisen suksissa on pitoa ja toisella sukset lipsuvat pahasti. Olen lukenut Kunnaksen kirjat ja lukenut niitä lapsilleni. Luulen, että kirjahyllyssämme on reilu metri Kunnaksen kirjoja. Väitän, että jos suomalaisessa kodissa on ylipäätään lasten kirjoja, niin siellä on ainakin Kunnaksen kirjoja ja ehkä Tatuja ja Patuja. Koiramäen Suomen historia on lasten tietokirja, joka kertoo Suomen historiasta 1500-luvulta alkaen. Nyt ei pyöritä viimeisimmän sadan vuoden jutuissa.
Toinen ajatukseni oli teoksissa näkyvä aikuisten elämä ja sen vaikutukset lapsiin. Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba ja Jukka Behmin Pehmolelutyttö tuovat molemmat - ainakin esittelyn perusteella - näkyviin jotain sellaista, jossa lapsi joutuu sopeuttamaan omaa toimintaansa aikuisten tekojen vuoksi. Aloitin eilen lukemaan Ala-Harjan Ebbaa.
Kolmas ajatukseni oli nuoruusiän ja kai koko ihmiselämän päättömyys. Tätä hulluutta juhlistaa Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin Zoo! Viraalit nerot. Zoota olen lukenut kirjamessujen jälkeen, mutta voin jo nyt paljastaa, ettei nuoruus ole ihmisen parasta aikaa.
Selasin teoksen läpi ja pidin näkemästäni. Kuusi ehdokasteosta pitää sisällään faktaa ja fiktiota. Mielestäni Nina Reitun Sinä olet superrakas ja Sanna Manderin Avain hukassa sopivat hyvin luettavaksi noin viisivuotiaasta eteenpäin. Ikähaitarin toisessa päässä on Jukka Behmin Pehmolelutyttö, joka voisi sopia yläkouluikäiselle ja sitäkin vanhemmalle.
Ainoa tapa asettaa nämä kuusi järjestykseen on oma arvio teoksen kiinnostavuudesta ja tärkeydestä. Sen jokainen lukija saa halutessaan tehdä. Tänään keskustelin lasten- ja nuortenkirjoista useammankin aikuisen kanssa. Moni halusi kertoa omien lastenlasten lukutottumuksista ja itsestään isovanhempana, joka lukee lapsenlapsille ja sukulaislapsille. Kuulin lukijatarinoita lapsista, mutta ne tarinat eivät muodostaneet mieleeni kuvaa yhtenäistä ryhmästä, jolle sopisi sama kirja luettavaksi. Yksi rakastaa yksityiskohtia ja viettää paljon aikaa tutkien kuvia omassa rauhassa. Toinen on herkkä, pelästyy helposti hurjien kuvien ja tapahtumien äärellä, mutta nauttii silti tarinoista. Kolmas kaipaa kirjalta toimintaa. Hienoja tarinoita!
Neljäs ja viimeinen ajatukseni olikin se, että nämä kuusi teosta ovat jo voittajia. Teokset ja tekijät ovat ehdokkuutensa kautta saaneet jo ja tulevat saamaan näkyvyyttä. Raati on lukenut kustantajien ehdolle asettamat teokset ja nyt meillä on tiedossa ehdokkaat, joista Anna Puu valitsee voittajan.
Lasten- ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinto 2017 julkistetaan 29.11. Siihen on aikaa kolmisen viikkoa. Tänä aamuna pistin pystyyn koulussa, jossa työskentelen, näyttelyn ehdokaskirjoista valintaperusteineen. Toivon, että ennätän ainakin silmäillä ehdokasteoksia läpi joidenkin oppilas- tai opiskelijaryhmien kanssa. Tiedän, että ennätän lukea itse ehdokasteokset ja kirjoittaa niistä blogiini. Aloitin eilen jo lukemisen Riikka Ala-Harjan teoksesta.
Laaksolan koulun ja Karstulan lukion ala-aulassa on pari päivää näytteillä ehdokasteokset. Alakoululaiset on kutsuttu tutustumaan. Välitunnillakin saa selata ja lukea näitä kirjoja. |
Huomenna kerron Finlandia-palkintoihin liittyvästä yleisöäänestyksestä, johon kaikki halukkaat voivat ottaa osaa!
Mikä ehdokkaista innosti sinua?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentteja vastaanotetaan kiittäen!