Sivut

lauantai 11. huhtikuuta 2020

Haikeita tarinoita

Elämä on oudolla mallilla, koska koronavirus vaikuttaa kaikkeen. Vaikka joutuisimme olemaan neljän seinän sisällä vuoden, perheellämme riittäisi luettavaa. Siksi onkin koomista, että tilasin itselleni luettavaa Suuren Kurpitsan verkkokaupasta. Nämä kolme olen lukenut viimeisimmäksi:



Henri Gylanderin Unia ja toiveita (2012) on lämmin tarina ihmisten välisestä kiintymyksestä ja perheestä. Gylanderin teos koostuu kahdesta tarinasta, joilla on yhteys. Tarinassa Ihan pieni ihminen kerrotaan vauvan odotuksesta perheessä esikoisen silmin. Kuvat ovat ruskeasävyisiä ja selviä, tekstit kuvissa vielä kuviakin selvempiä. Tarinaa ei ole pakattu liian tiiviiksi, lukukokemus on hyvin miellyttävä ja melkeinpä meditatiivinen. Kauneudesta puheen ollen jatkaa omalla laillaan ensimmäistä tarinaa.

Työni puskee vapaa-ajan harrastukseeni eli lukemiseen. Kohtaan työssäni lukiolaisia, jotka kertovat lukevansa vain pakolliset kirjat. Monille heille lukeminen on vaivalloista ja turhaa.

Pohdin miltei aina sarjakuvateoksista niiden luettavuutta. Mielessäni on henkilö, jolla on vähän lukukokemusta ylipäätään ja vain hivenen sarjakuvien lukutottumusta. Gylanderin teos sopisi hyvin esim. lukiolaisen ensimmäiseksi sarjakuvateokseksi. Se ei säikäyttäisi aloittelevaa sarjakuvalukijaa tiehensä, mutta antaisi todennäköisesti oivalluksen teoksen tarinoiden keskinäisistä yhteyksistä.

Kuvassa teoksen kannesta varjoja on alkuperäistä enemmän.
Jussi Waltameren Pieni hetki onnea (2018) kertoo mielestäni erään ihmisen elämänkulusta, lapsuuden lopusta ja ihmiseen tarraavasta surusta. Waltameren sarjakuvateoksen lukeminen oli minulle pienoinen urakka. Luin sitä monta kertaa ja yritin löytää minulle olennaisen asian tarinasta. Huomaan palaavani alkupuheeseen, jossa mielestäni tiivistyy teoksen tunnelma ja ristiriitaisuus.

Teoksen nimi viittaa onnen hetkeen, joita muutamia teoksessa onkin. Päähenkilö on poika, jolla on kissa ja ystävä nimeltä Ulla. Koulun opettaja vaikuttaa päähenkilöön sekä luokassa että kadun varrella. Tapahtumia tärkeämmäksi tarinassa nousee pojan sisäinen maailma. Hän kokee asiat voimallisesti ja omalla laillaan. Välillä pojan tuska on käsinkoskeltavaa.

Teoksen kuvat ovat tummanpuhuvia. Jos olisin selannut teosta ennen ostamista, en olisi hankkinut sitä itselleni, koska kuvitus ei ensisilmäykseltä miellytä minua. Se ei ole kuitenkaan koko totuus. Luettuani kirjan useamman kerran lämpenen kuville. Teoksen kuvat kuvaavat päähenkilön maailmaa ja hänen kokemustaan. Ne ovat merkittävä osa tarinaa.


Tuisku Hiltusen Kuutamo ja muita kertomuksia (2020) on uutuusteos. Kansi on ehdottoman vetoava ja herättää kiinnostukseni. Alkusanoissa Hiltunen kertoo teoksen kolmen tarinan synnyn. Alun perin erilliset tarinat ovat nyt yksissä kansissa. Hiltunen on kirjoittanut tarinat englanniksi, ja teokseen ne on suomentanut Ella Pitkänen.

Kuutamo on näennäisesti yksinkertainen tarina. Kaksi miestä ovat viettäneet iltaa yhdessä ja päättävät vielä käydä yksillä Kuutamon kuppilassa. Aika pian tarinan sävy muuttuu huolettomasta surulliseksi. Nikolain ja Émilen välillä tuntuu olevan puhumattomia asioita. Nautin tarinan tunnelman muutoksista. Jo Nikolain ilme muuttaa kaksikon keskinäisen tunnelman hetkessä näennäisestä kepeydestä joksikin muuksi. En tiennyt lainkaan tarinaa etukäteen, joten olin aivan tekstistä saatavien tietojen varassa. Mikä etuoikeus! Ensimmäisellä lukukerralla lähdin päättelyssäni omille teilleni, joten yllätys tarinan lopussa oli melkoinen, Olen lukenut Kuutamon nyt monta kertaa ja uudet lukukerrat paljastavat tarinasta vivahteita ja kerroksia, joita en aiemmin osannut nähdä.

Yli meren vie menneeseen aikaan. Charity on matkustamassa kauas pois valtamerilaivalla, ja Abigail tulee auttamaan lähtövalmisteluissa. Charityn mekko vaihtuu miesten vaatteisiin. Pakolliset päivitykset tapahtuu avaruudessa tulevaisuuden maailmassa. Jamien yksinäisyys tyssää tekniseen ongelmaan. Avaruusalusta päivitettäessä päivittyy elämä muutenkin.

Hiltunen toivoo alkusanoissa teoksensa herättävän ajatuksia, tunteita, haikeutta ja helpotusta. Kiitos tekijälle, niitä teos todellakin tarjosi. Rakkaus näyttäytyy teoksen tarinoissa tärkeänä ja kaikille kuuluvana elämän perustana. Ihmisten elämä on monimutkaista ja yllättävät käänteet voivat hetkessä myllertää ihmisen elämän perustan. Muutosta etsiessään ihminen joutuu tekemään suuren työn, koska yhden asian muuttaminen vaikuttaa niin moneen muuhun asiaan. Nautin teoksesta ja erityisesti nimitarinasta Kuutamo suuresti.

Teos: Unia ja toiveita
Tekijä: Henri Gylander
Julkaisuvuosi: 2012
Kustantaja: Suuri Kurpitsa

Teos: Pieni hetki onnea
Tekijä: Jussi Waltameri
Julkaisuvuosi: 2018
Kustantaja: Suuri Kurpitsa

Teos: Kuutamo ja muita kertomuksia
Tekijä: Tuisku Hiltunen
Käännös: Ella Pitkänen
Julkaisuvuosi: 2020
Kustantaja: Suuri Kurpitsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vastaanotetaan kiittäen!