Ja on edelleen. Nykyisin meillä on aikuisten pääkirjahylly makuuhuoneessa, lasten pääkirjahylly on yläaulassa. Aikuisten pääkirjahyllyssä perusjako on proosa, runous ja tietokirjat. Proosa ja runous pääsevät samaan hyllyyn, tietokirjat ovat useammassa hyllyssä ympäri taloa. Sitä se ammatinvaihto teettää. Kaikki runous on yhdessä, proosan osalta jako on tehty neljään.
Olen jakanut erikseen kotimaiset ja ulkomaiset kirjailijat. Lisäksi nämä molemmat luokat on jaettu nais- ja mieskirjailijoihin. Tämä jako on ollut minulla jo parikymmentä vuotta. Olen huvitellut ajatuksella, että tekisin toisenlaisen jaon, mutta se on helpommin kuviteltu, kun toteutettu. En tarkoita tässä konkreettista työtä, vaan henkistä päätöstä.
Jako mahdollistaa sen, että pysyn hyvin kärryillä, mitä minulla / meillä on. Lainaan paljon ystävilleni kirjoja, kerään kirjoja näytille mm. lukupiiriin ja teen joskus suosittelulistoja niitä pyytäville tuttaville. Minua viehättää ajatus, millaisia ryhmiä kirjojensa myötä kirjailijat muodostavat. Joskus voin laittaa jonkun kirjan tietoisesti toisen viereen. Se on vähän kuin järjestelisi pöytäjärjestystä tai - sokkotreffejä.
Yhteen aikaan minulle oli tärkeää se, että mieskirjailijat eivät saaneet määrällistä ylivaltaa hyllyssäni. No, eivät ole saaneet. Tietämykselleni on hivenen kiusallista, että joskus jonkun kirjan paikan joutuu arvaamaan tai päättelemään. Nyt kun kirjoitan tästä, joudun asian myös tarkastamaan, mutta en ole tiennyt, onko Pasaatituulet - kirjan kirjoittaja mies vai nainen. Olen hänet ajatellut naiseksi (kirjoitustensa perusteella) ja naisten joukkoon laitttanut. Mutta katsotaanpa - M. M. Kaye on nainen. Onneksi hän on omiensa joukossa.
M. M. Kaye muiden naisten kanssa, katsokaa nyt: Munron ja Le Guinin välissä! |
Lasten pääkirjahylly |
Viimeisin muutos kirjajärjestyksessä on joitakin vuosia sitten käyttöön ottamani lukemattomien kirjojen hylly. Se on ärsyttävä ja jotenkin ulkokultainenkin, osa kirjoista pääsee luettujen statukseen nopeasti, osa joutuu onnettomana odottamaan vuositolkulla täyttymystään kanssani.
Mistä tiedän, että vuositolkulla? Olen jo pitkään merkinnyt kaikki hankkimani kirjat kirjoittamalla sisälehdelle nimeni lisäksi vuosiluvun, jolloin olen kirjan hankkinut.
Laitoin vasta lastenhuonetta järjestykseen ja ostoksiakin piti tehdä. Kallein ostos oli ihana pieni kirjahylly, josta saatoin kuvitella pienten käsien hamuavan kirjojaan. Ja kyllä, tälläkin hetkellä "minä haen vielä sen imu(r)li kiljan...".
VastaaPoistaOi!
PoistaMinä tein keväällä ison urakan ja järjestin proosan kirjoitusvuoden mukaiseen aikajärjestykseen. Kauhea työ, kun monissa kirjoissa joutui netistä etsimään alkuperäisen kirjoitusajankohdan. Mutta kyllä kannatti, sillä lopputulos on todella mielenkiintoinen! Hauska nähdä mitä kaikkea on kirjoitettu mihinkin maailmanaikaan. :)
VastaaPoistaTämä on mieltäkutkuttava ajatus, Kata. Kiitos vinkistä. En tiedä, yllänkö tuohon(kaan) koskaan. Mutta sen voisi tehdä vaikka minun tapauksessani runo-osastossa, joka on proosaan verrattuna piskuinen. Tänään muuten väänsin klassikkoventistäni aikasuoran isolle paperille Robinson Crusoesta (1719) Itään, Länteen (1994). Niin ne vaan T.S. Eliotin Autio maa ja James Joycen Ulysses julkaistiin samana vuonna, 1922. Aikajanaa katsellessani mietin taas mies-nainen kirjailijana ulottuvuutta sekä Eurooppa-muu maailma-jakoa.
Poista