tiistai 24. maaliskuuta 2015

Sängynaluskansa

Voi tyräys sentään!
Sain luettavaksi ja kuunneltavaksi kotimaisen lastenkirjasarjan alun, tarkalleen ottaen sarjan kaksi ensimmäistä osaa. Ella Brigatti on kirjoittanut ja piirtänyt Sängynaluskansa-kirjan ja sille jatkoksi Sängynaluskansa Karnevaalit -kirjan. Ensin mainittu Sängynaluskansa löytyy myös äänikirjana, jonka on lukenut näyttelijä Lotta Lehtikari. Kirjoihin tutustuimme koko perheen voimin, minä mm. luin kirjaa ääneen miehelleni.
Sängynaluskansa kotonaan sängyn alla

Kirjojen kannet ovat hyvin värikkäät. Sama värikkyys jatkuu kirjan sisäsivuilla. Kirjat kertovat tarinaa vekkuleista vihreistä otuksista, jotka ovat olleet iät ja ajan sängyn alla. Hyvä uutinen on, että otukset eivät ole mörköosastoa, vaan hauskoja ja puuhakkaita hyviksiä. Otukset ovat vilkkuja ja niillä kaikilla on oma nimi.  Vaarenhait, Vieno ja Viksu, muutamia mainitakseni, ovat kukin oman erityisalansa (esim. ionitieteilijä, balettitanssija ja professori) kautta erityisiä, vaikka olemukseltaan ne ovatkin hyvin samanlaisia viherpalluraisia. Vilkut ovat todellakin ryhmäsieluja ja nauttivat yhdessä tekemisestä.

Aluksi luin kirjoja itsekseen, mutta en oikein saanut tarinoita jäsentymään päässäni. Vaikka jokaisella vilkulla olikin oma alansa ja nimensä, ne vaikuttivat minusta keskenään hyvin samanlaisilta. Sinänsä tarina etenee jouheasti ja reippaat vilkut joutuvat vaihtuviin tilanteisiin lähiympäristössään. Kun kuuntelin ensimmäisen kirjan, Sängynaluskansa, äänikirjana, huomasin nauttivani tarinasta. Äänikirjana, varsinkin taitavan Lotta Lehtikarin lukemana, tarina pääsee oikeuksiinsa.

Kirjojen kuvituksessa pidin eniten yksinkertaisista kuvista, joissa ei tapahdu liikaa yhtäaikaa. Vaikka kirjojen kuvitus on komean värikästä minulle tarina toimi parhaiten kuunneltuna. Sinänsä vilkut tarinan henkilöinä ovat niin yksinkertaisia piirtää, että kirjojen kohderyhmälle, alle kouluikäisille lapsille, kirjat voisivat toimia myös piirtämisen innokkeena. Eskari-ikäinen voisi piirtää vilkkujen elämästä aika muhevia sarjakuvia, jos eskarin setä tai täti kirjaa hänelle ääneen lukisi. Ote kirjasta:
"Kun Metri [kissa] on kolunnut kirjahyllyn, kaatanut lampun ja pöllyttänyt kukkamullat, se saa tarpeeksensa vuoristoratana olemisesta. Se tietää, että nopein keino päästä vilkuista eroon, on  viedä ne takaisin sängyn alle."
Ehdoton plussa tekijöille tulee rohkeudesta. Tervehdin jokaista uutta kotimaista lastenkirjaa ilolla! Pidin myös vilkkujen humaanisuudesta ja hyvästä elämänasenteesta. Mielestäni äänikirja Sängynaluskansa on mukava lahja alle kouluikäiselle.

Sain kirjat kustantajalta arvostelukappaleina, kiitos siitä.

Teos: Sängynaluskansa
Kirjailija: Ella Brigatti
Runot: Tomi Sientola
Kuvitus: Ella Brigatti
Kustantaja: Kulttuurikioski osk
Julkaisuvuosi: 2014

Äänikirja: Sängynaluskansa (CD)
Kirjailija: Ella Brigatti
Runot: Tomi Sientola
Kuvitus: Ella Brigatti
Lukija: Lotta Lehtikari
Kustantaja: Kulttuurikioski osk
Julkaisuvuosi: 2014

Teos: Sängynaluskansa Karnevaalit
Kirjailija: Ella Brigatti
Kuvitus: Ella Brigatti
Kustantaja: Kulttuurikioski osk
Julkaisuvuosi: 2015

Ei kommentteja: