torstai 1. maaliskuuta 2018

Kuopion kaupunginteatteri: Jäähyväiset Pamela Andersonille


Vat vut Pamela Anderson to?

Olin eilen 28.2. näytelmän Jäähyväiset Pamela Andersonille ensi-illassa Kuopion kaupunginteatterissa. Näytelmän on kirjoittanut Pilvi Hämäläinen, joka on ainakin minulle tutumpi näyttelijänä. Ohjauksesta ja lavastuksesta vastaa Olli-Matti Oinonen.

Ennakkoajatukseni oli, että pääsen katsomaan nuorille tarkoitettua näytelmää. Pian ymmärsin, että olen ainakin osittain väärässä. Jäähyväiset Pamela Andersonille on tarkoitettu myös aikuisille. Uskon näytelmän kolahtavan erityisesti vanhempiin. Väliaikaan asti ajattelin näytelmän tuntuvan hyvältä ja uskottavalta siksi, että se vei minut äitimoodiin. Näytelmän loppupuolella ymmärsin, miksi ihailen Mikko "Ruupanen" Tuupasta.

Veljekset Ruupanen ja Marko "Hillo" Tuupanen ovat keskellä suurta nuoruusmyrskyä, joka näkyy ja kuuluu. Poikien huone on hävityksen kauhistus. Äiti on hukassa itsensä suhteen, joten hänestä ei ole poikiensa avuksi ja tueksi. Hillo ja Ruupanen tähyävät naisiin ja melkein kaikki muu sumenee ympäriltä. Jo tämä olisi riittävästi viihdyttämään ja liikuttamaan teatterissa, mutta näytelmässä on enemmän.

Jäähyväiset Pamela Andersonille on yksinkertainen näytelmä, joka ei yritä liikaa. Katsoja tipautetaan kahden haisevan ja takkutukkaisen nuoren viereen ja näytetään, miten kamalaa on ottaa toista kädestä kiinni ja pelätä, että se ihana lähtee ja nauraa lähtiessään. Näytelmän toteutus antoi minun pitää katseeni veljeksissä.
Kuvassa Johanna Kuuva ja Sari Harju. Valokuva Petra Tiihonen.
Kirkkaimmin Kuopion Jäähyväiset Pamela Andersonille -näytelmässä minulle loisti Ruupanen. Häntä näyttelevä Johanna Kuuva onnistuu mielestäni uskottavasti ja herkästi olemaan nuori mies, joka jää äidiltään näkemättä. Muistakaa tämä, äidit ja isät: vanhempien tulee tehdä leipiä kaikille lapsilleen! Ruupanen on perheensä vähemmän ihailtu esikoinen, joka saa vihdoin suunsa auki vaikealla hetkellä. Muutosta seuranneessa itkussa itketäänkin sitten kaikkea mahdollista ja koettua.

Kuvassa Sari Harju ja Johanna Kuuva. Valokuva Petra Tiihonen.
Pilvi Hämäläinen on kirjoittanut todella hyvän näytelmän. Onneksi Kuopion kaupunginteatteri tarttui tähän nykytarinaan perheistä, välittämisestä ja yhteistyön voimasta. Nykytarinat vanhenevat myös nopeasti, Pamela Anderson on varmaankin kohta jo unohdettu. Uusia pameloita ja ruupasia kasvaa joka tapauksessa. Toivottavasti näytelmiä kirjoittavat pysyvät vauhdissa mukana ja nykynäytelmiä tästä ajasta ja sen ilmiöistä tulee katsottavaksi jatkossakin.

Suosittelen näytelmää kaikille myllerryksessä oleville ja sen joskus kokeneille. Tuupasen pojille toivon onnea naisten kanssa!

Näytelmä: Jäähyväiset Pamela Andersonille
Käsikirjoitus: Pilvi Hämäläinen
Ohjaus: Olli-Matti Oinonen

Esitykset: Kuopion kaupunginteatteri

Kuvat blogissa Kuopion kaupunginteatterin sivuilta. Käyttöön pyydetty lupa.

Kuopion seudun bloggareilla on yhteistyötä Kuopion kaupunginteatterin kanssa. Kiitos lipusta!