lauantai 14. marraskuuta 2020

Pirjo Toivanen: Siskoni Italiassa

Pyysin Italia-kaipuussani luettavakseni Stresa-kustantamon uutuuskirjaa, joka sijoittuu kyseiseen maahan. Sainkin teoksen Siskoni Italiassa, jonka kansikuva on ihanan vehreä ja houkutteleva. Teoksen takakansiteksti kertoo sen olevan jatkoa Toivasen esikoiskirjalle Pyhä perhe. Lähdin siis lukemaan teosta luovasti toisesta osasta.

Mirja on tullut Suomesta sisarensa Terhin luo Italiaan. Mirja on näyttelijä ja naimisissa Juhan kanssa. Juha on kiinni työkuvioissaan, mutta ennättää piipahtamaan Mirjan luona Italiassa. Mirjalla on Marko-poika, joka on äitinsä mukana matkalla. Markon kautta tarinaan tulee myös brittinuoria, jotka ovat puutarhatöissä Terhin ja hänen puolisonsa kartanossa. Myös Marko ja Mirja osallistuvat puutarhan kunnostukseen.

Romaanissa Siskoni Italiassa on paljon kaikkea. Teos ei onnistunut pitämään minua imussaan koko tarinan ajan. Kiinnostuin nuorista ja heidän muuttuvasta tilanteestaan. Myös Mirjan ja Juhan kuviot herättivät minut. Merkitsin muistiin henkilöitä Mirjan ympärillä, mutta esimerkiksi edellisen sukupolven kuviot olivat hivenen vaikeita hahmottaa. Isäpuoli Hannun omaehtoisuus ja itsetuhoisuus herättivät myötätuntoni nimenomaan omaisen näkökulmasta tarkasteltuna. Lopullisesti tarinan palaset loksahtelivat kohdilleen, kun Toivasen kirjan luettuani kävin lukemassa Riitta K:n tekstin Kirja vieköön -blogista

Siskoni Italiassa ei nyt antanut minulle haluamaani Italia-huumaa. Siitä ei voi kirjaa tai sen kirjoittajaa syyttää. Omapahan on nälkäni. Pirjo Toivasen teos kertoo perhe- ja sukusuhteiden monimutkaisuudesta. Romaanissa on paljon henkilöitä ja tapahtumia. Osaa teoksen tarinoista yhdistää päihteiden ja lääkeiden käyttö aina ongelmiin asti. Teoksen kannet suljettuani tärkeimmäksi jää läheisten suru päihdeongelman äärellä.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Teos: Siskoni Italiassa
Tekijä: Pirjo Toivanen
Julkaisuvuosi: 2020
Kustantaja: Stresa

Ei kommentteja: