perjantai 27. syyskuuta 2013

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja

Automatkoillani on raikunut ruotsalaisen Linda Olssonin Laulaisin sinulle lempeitä lauluja äänikirjana. Kaunis yritykseni kirjaston äänikirjahyllyllä oli valita minulle uusia kirjailijoita ja kirjoja. Ja tässä sitä nyt ollaan. Edellinen osui kohdalleen, mutta nyt ei käynyt niin onnekkaasti.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on kahdesta naisesta kertova kirja. Naiset joutuvat toistensa vaikutuspiiriin maaseudulla Ruotsissa ja vastoin todennäköisyyksiä ystävystyvät. Rankka ja eteerinen kohtaavat, molempien naisten vaikeat elämäntarinat tulevat teoksessa ääneen kerrotuiksi ja vaieten kuulluiksi. Eteeristä edustaa ainakin teoksen kerrontatapa ja naisten toiminta tarinan nykyhetkessä. Tarina on täynnään käsikkäin kävelyä ja ikkunasta katselua.

Äänikirjalla on mittaa seitsemän CD:tä. Ensimmäisen kuunneltuani olin valmis lopettamaan kesken. Päätin itsepäisyyttäni jatkaa. Nyt kirjan lopussa uskon päättäväisyyden olevan yliarvostettu luonteenpiirre tai päähänpinttymä. Kaikesta tästä huolimatta Laulaisin sinulle lempeitä lauluja -teoksella on ansionsa. Se on kauniisti kirjoitettu tarina ihmisen selviämisen mysteeristä ja ihmisten välisen yhteyden vaikeudesta. Henkilö, joka nauttii näistä teemoista kirjassa, nauttinee tästäkin.

Voi olla, että äänikirja lisäsi ongelmiani. Lukijana oli Seela Sella, joka sopi äänellään ja puhetavallaan teoksen maailmaan. Mutta! Minulle kahden päähenkilön tarina oli miltei päällekäinen, kaikki kertautui ja toistui. Vaikka kaksi naista, Veronika ja Astrid, olivat eri ikäisiä ja olivat eläneet hyvin erilaiset elämät, oli heidän suhtautumisessaan maailmaan ja itseensä paljon samaa. Ja kun kaksi samanlaista laitetaan yhteen, tulee todella paljon yhtä ja samaa.

Ärisin autossa, kun tarinan edetessä taas nämä kaksi naista tapasivat ja toinen aloitti monologinsa. He erosivat ja ensi kerralla heidän tavatessaan olikin sitten toisen vuoro yksipuhelulle. Muistelin mielessäni Lumiomena-blogissa Katja Jalkasen esittämää hienoa Joel Haahtela -bingoa ja päätin olla tekemättä tätä Linda Olsson -bingoa enää koskaan.

Gummeruksen sivulla kerrotaan kirjan suuresta suosiosta. Kun esittelyitä kirjailijan muusta tuotannosta katsoo (Sonaatti Miriamille ja Kaikki hyvä sinussa), minun lienee parasta osoittaa päättäväisyyttä ja jättää nämä kirjat toisten luettavaksi.

Ei kommentteja: