lauantai 3. toukokuuta 2014

Jeftan tytär

Katsoin äskettäin Ylen esittämän elokuvan Sydämellä on syynsä, joka kertoo hasidijuutalaisen perheen elämästä erityisesti perheen nuoremman tyttären näkökulmasta. Tyttärelle etsitään sopivaa aviomiestä. Elokuva, joka on valmistunut vuonna 2012, on Rama Burshteinin ohjaama. Elokuva teki minuun suuren vaikutuksen, ja halusin lukea jotain hasidijuutalaisesta perinteestä ja kulttuurista. Etsin ja löysin fiktiota ja luin Naomi Ragenin romaanin Jeftan tytär.
Oliivipuita Jerusalemista. Kuva Pixabaysta.
Jeftan tytär on romaani, joka kertoo nuoren naisen, Batseba Ha-Levin, tarinan. Batseban suku on hasidijuutalaisessa yhteisössä todella arvostettu, vaikutusvaltainen ja varakas. Batseban isä, joka on huolehtinut tyttärensä kasvatuksesta Yhdysvalloissa, naittaa hänet oppineelle miehelle Israeliin, Jerusalemiin. Tästä leikkautuu vapaana eläneen nuoren naisen elämä totaaliseen muutokseen ja uudenlaiset säännöt ja rajoitukset astuvat voimaan. Uutta ja lopullista elämäntapaa valvovat tuoreen puolison lisäksi miehen suku ja koko yhteisö. Ragen kuvaa tarkasti Batsebaa, hänen sisäistä elämäänsä ja toiveitaan. Aluksi Batsebassa on paljon sisäistä vapautta, lapsekkuutta ja luottamusta toisiin. Se muutos, johon Batseba joutuu avioliittonsa kautta, on järkyttävä. Itselle lukeminen oli välillä vaikeaa, koska Ragen tuo Batseban niin lähelle lukijaa. Batseba joutuu luopumaan kaikesta, omaa identiteettiään myöten. Ote kirjasta:
"Hän ymmärsi, että nämä miehet eivät katsoneet häntä eivätkä puhuneet suoraan hänelle, koska he olivat erittäin hurskaita. Mutta se sai hänet silti tuntemaan olevansa jotain mitä ei kannattanut edes halveksua - ikään kuin hän ei olisi olemassa, tai kuin hän olisi pelkkä varjo. He täyttivät hänet nimettömällä, syyllisyydentuntoisella, epämääräisellä häpeäntunteella"
Kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisen osan lopussa olin jo aivan hätää kärsimässä, Batseban tilanne oli niin vaikea. Kirjan toinen osa tarjoaakin ulospääsyn mahdottomasta, mutta ei siitä sen enempää. Kannattaa lukea, jos aihe kiinnostaa.

Jeftan tytär on viihderomaani ja sen voi lukea sellaisena. Romaani onnistuu olemaan myös nuoren naisen kasvutarina. Jeftan tytär on kirja, joka pohtii uskontoa, ihmisen suhdetta Jumalaansa, uskontoa osana yhteisöä ja vallankäyttöä. Kirjan nimi on viite Raamatun tarinaan Jeftasta ja hänen tyttärensä kohtalosta. Jefta lupasi ollessaan vaikeassa tilanteessa uhrata Jumalalle kiitokseksi sen, joka tulee häntä vastaan ensimmäiseksi, jos hän selviää koettelemuksistaan kotiin. Kun Jefta saapui kotiin, ensimmäinen vastaantulija oli hänen tyttärensä. Jefta uhrasi ainoan lapsensa Jumalalle ja piti lupauksensa. Ragen hyödyntää tämän tarinan taitavasti kertoessaan Ha-Levin perheestä ja Batsebasta.

Jeftan tytär oli melkoisen mieleenpainuva lukukokemus kirjan tapahtumien ja henkilöiden välisten suhteiden vuoksi. Loppuun sitaatti kirjasta: " Minä etsin sen kohdan Tuomarien kirjasta. Ei se oikeastaan ollut Jeftan vika, hän oli vain typerä mies."

Teos: Jeftan tytär (Jephte´s daughter)
Tekijä: Naomi Ragen
Kääntäjä: Anna-Laura Talvio
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 1989

3 kommenttia:

bleue kirjoitti...

Kiitos leffavinkistä!

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Hei Bleue, taitaa olla vielä pari päivää Yle Areenalla. Minulla odottelee tallennettuna uusintakatselua.

Jonna kirjoitti...

Wau, kiinnostava elokuva ja kiinnostava kirja. Molempiin pitänee tutustua.