torstai 8. toukokuuta 2014

Opettajainhuone

Mieleenpainuva ja sisältöön sopiva kansi on Otto Donnerin suunnittelema. Erityisen hieno on pyyhekumi, jossa lukee ROMAANI! Kuva kustantajan sivuilta.
Luin Annika Lutherin kirjan Opettajainhuone lukupiiriini liityen. Luther on ollut minulle tähän saakka lukematon kirjailija, joka on kirjoittanut useita nuortenkirjoja. Nyt käsillä ollut Opettajainhuone on aikuisille tarkoitettua viihdettä. Takakansi lupaa ajankohtaista ja hauskaa aikalaisromaania.

Aiheeseen sopivasti kirja alkaa kesäloman loppupuolelta ja päättyy kevätjuhliin. Lukuvuoden mittaan kuvitteellisessa Diktoniuskoulussa sattuu ja tapahtuu niin opettajille kuin oppilaillekin. "Kaukana Töölössä" sijaitseva koulu sisältää yläkoulun ja lukion. Vaikka mukana on koulun oppilaita ja opiskelijoita, pääpaino on koulun aikuisissa ja heidän keskinäisissä kähinöissään ja kuhinoissaan. Pääosaan nousevat viisi opettajaa: pitkän työuran tehnyt Magdalena, opettajauntuvikko Freddu, herkkä Tove, kotitilanteensa uuvuttama Jenny ja kutsumustaan opettajana toteuttava Max. Ote kirjasta:
"Kun ensimmäinen koulupäivä on vihdoin ohi, Jenny Waseniusta väsyttää niin, että hän voisi vain käydä pitkin pituuttaan makaamaan ja huutaa. Hän ei ymmärrä, miten selviytyä tulevasta vuodesta. Hänelle ei ainoastaan ole annettu enemmän yläasteopetusta kuin koskaan, vaan hänestä on myös tehty luokanvalvoja kaikkien aikojen vetelimmälle ysiluokalle."
Opettajainhuone toi mieleeni täyden nyyttikestipöydän. Vierekkäin ovat karjalanpiirakat, sushi ja vadelmapavlova. Jokainen voi ottaa siitä haluamansa. Kirjan voi lukea hulvattomana hupailuna, romanttisena tarinana tai kuvauksena nykykoulusta. Pidin siitä, että tarina oli lastattu täyteen laitojaan myöten. Se juuri teki tästä tarinasta hilpeän.

Kirja oli sujuva ja viihdyttävä. Luin kirjan Opettajainhuone pitäen sen maailman mahdollisimman irti omista työkokemuksistani koulumaailmassa, koska se vertailu olisi pilannut kirjan viihdyttävyyden. Uskon, että kirjasta nauttivat eniten ne, jotka eivät tee koulussa työtä. Korjatkaa, jos olen väärässä. Ote kirjasta:
" --- Mikaela on jo edennyt seuraavaan kohtaan listallaan.
- Kodin ja koulun välinen yhteydenpito? Kuka siihen sitoutuu? Nehän ovat ymmärtääkseni oikein mukavia juttutuokioita, usein tarjotaan viiniäkin. Staffan? ---"

Teos: Opettajainhuone
Tekijä: Annika Luther
Kääntäjä: Sinna Virtanen
Kustantaja: Teos & Schildts & Söderströms
Julkaisuvuosi: 2013

Ei kommentteja: