torstai 10. syyskuuta 2020

Cyril Pedrosa: Portugali

 


Ranskalaisen Cyril Pedrosan sarjakuvateos Portugali ilmestyi ranskaksi jo 2011 ja vihdoin se on luettavissa suomeksi. Olen ollut niin onnellinen Pedrosan teoksen äärellä. Teos on mittava kooltaan, sivukoko on A4 ja sivuja on yhteensä 261.

Teoksen päähenkilö Simon Muchat piirtää. Hänen suvussaan ei ole tapana pitää yhteyttä, joten postissa tullut hääkutsu serkulta ei herätä suurta innostusta. Simon elää irrallista elämää ja kokee itsensä ulkopuoliseksi. Miehen elämänhalu tuntuu sammuneen. Jostain syvältä kumpuaa raivoa ja ahdistusta, joiden pyörteisiin Simon tempautuu tahtomattaan.

Muutos tapahtuu Portugalissa, jossa Simonilla on sukua. Teoksessa kuvataan aika arkisiakin tapahtumia, jotka seuraavat toisiaan. Samalla Simon elää kehossaan ja muistoissaan omaa ja sukunsa historiaa. Mennyt ja nykyinen lomittuvat. Henkilökohtaisesta tulee yleistä, ja kyyneleet nousevat ainakin tämän lukijan silmiin. Mitä kaikkea me kannammekaan itsessämme!
Pedrosan Portugali soljuu, teos on lukunautinto. Tempaudun täysin tarinan lumoon. Teossa siirrytään tunnelmasta toiseen ja kuvat ja värimaailma tukevat tätä vaihtelua. Teos tuntuu hengittävän. Ulkopuolisuus on osa teosta, kaikkea ei ole käännetty suomeksi ja osa puheista jää ymmärtämättä. Se on varmastikin tietoinen päätös.

Portugalin voisi ostaa lahjaksi ystävälle, joka ei ole koskaan lukenut sarjakuvia. Pedrosan teos on sydämellinen ja helposti lähestyttävä.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Teos: Portugali
Tekijä: Cyril Pedrosa
Suomentaja: Saara Pääkkönen
Julkaisuvuosi: 2020 (alkuperäinen 2011)
Kustantaja: WSOY

Ei kommentteja: