sunnuntai 24. lokakuuta 2021

J.S. Meresmaa: Khimaira

Pelkoja on eri kokoja.
Jos pienen asettaa isomman viereen.
se ei tunnu enää voittamattomalta .
Se on perhonen lohikäärmeen varjossa.
Se kukistuu pelkällä puhalluksella.

Säeromaani on ihana tekstilaji. Se on helppo ja vaivaton, jopa kevyt muodoltaan. Muodon keveys ei kerro toki mitään sisällön painosta. 

Lukemiseni on ollut ärsyttävän työlästä tänä syksynä, joten jännitin vähän Khimairaakin. Syyslomalla luettavat tekstit sitten loksahtelivat kohdilleen, vaikka sitä ennen olin nyhertänyt yhtä sun toista. Päädyin lukemaan Meresmaan uutuusteosta luku kerrallaan lopusta alkuun. Sehän sujuikin mainiosti.

Khimairan päähenkilö on Sara, joka on irrottautumassa vanhempiensa vaikutuspiiristä. Irtautuminen on puolin ja toisin rajua, varsinkin Saran äiti on ehdoton mielipiteissään. Saran läheisimmät ovat Tuukka ja Iina, jotka molemmat välittävät Sarasta ja haluavat viettää aikaa hänen kanssaan. 

Loisteliaan kannen on tehnyt Karin Niemi.

Meresmaan uutuusteos kertoo rakkaudesta ja kiintymyksestä. Saraa, Tuukkaa ja Iinaa yhdistää keskinäinen rakkaus. Sara on ymmärtänyt olevansa lesbo.

Saran ja hänen lapsuudenperheensä elämäntapahtumat avaavat Saran odotuksia ja pelkoja aikuisuuden kynnyksellä. Teos onnistuu olemaan samalla arkisen uskottava ja kauniin merkityksellinen. Khimairassa on voimaannuttavaa symboliikkaa. 

Khimaira sopii nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille. Jos et ole lukenut säeromaania, nyt on hyvä hetki aloittaa. 

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Teos: Khimaira
Tekijä: J.S. Meresmaa
Julkaisuvuosi: 2021
Kustantaja: Myllylahti

Ei kommentteja: