tiistai 6. kesäkuuta 2023

Matt Haig: Huomioita neuroottiselta planeetalta

Vaikka tuntuisi siltä, ettet ole saanut tarpeeksi aikaan,

se ei tarkoita, ettet ole saanut tarpeeksi aikaan.

Kansikuva kustantajan sivuilta.

Vuosi sitten luin Matt Haigin teoksen Syitä pysytellä hengissä. Pidin siitä hyvin paljon. Kirja, jota silloin etsin käsiini, oli saman kirjoittajan Huomioita neuroottiselta planeeteetalta. Tänä keväänä kaipaamani teos piti sitten ostaa. Henkilökohtainen tarpeeni lukea rauhoittava tietokirja tärkeästä aihesta oli kasvanut melkoiseksi. 

Alun sitaatti Haigin teoksesta on ollut työpöydälläni näppäimistön vieressä vuoden päivät. Sitaatti on tuota pidempi, mutta minulle blogitekstiin lainaamani virke kertoo kaiken olennaisen.

Luin Haigin tietokirjan parissa päivässä. Se toimi minulle kuin avanto, pitkä rentoutus tai viikonloppu hyvien ystävien kanssa. Järki ja suhteellisuudentaju palasivat päähäni. Tiedän vaikutuksen olevan rajallinen. Nyt minulla on kuitenkin kirja ja hylly, johon kirjan voi laittaa odottamaan seuraavaa epäuskon ja väsymyksen aikaa.

Huomioita neuroottiselta planeetalta kertoo länsimaisen ihmisen hektisestä ja stressaavasta elämäntavasta, joka on elämänvalintojen ja olosuhteiden yhdistelmä. Matt Haig kertoo aiheen olevan hänelle tärkeä ja hyvin henkilökohtainen. Haig myös käsittelee ilmiötä itsensä kautta, hän ei säästele itseään teoksessa.

Haigin tietokirja iskee minuun varsinkin teoksen alkupuolella kovaa. Haig onnistuu sanallistamaan omia kokemuksiani ja tunteitani. Merkitsen luvun Tavoitteita muistiin. Koko lyhyt luku muodostuu sitku-elämän lauseista. Onnellisuus on aina yhden askeleen päässä ja vaatii omaa ponnistelua. Ajattelin luetuttaa luvun lukiolaisilla sopivassa tilanteessa.

Nykyään tuntuu yleisesti siltä, että jokainen vuosi on pahempi kuin edeltävä. Meidän on hyvä pitää mielessä, että se, miltä meistä tuntuu, on todella osaksi pelkkää tunnetta.

Yllä oleva lyhyt katkelma Haigin teoksesta saa minut nyökkäilemään. Kuinka ollakaan, Haigin kirja on kirjoitettu ennen Covid-pandemiaa ja ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Jokainen vuosi todellakin tuntuu olevan aiempia pahempi. Haig muistuttaa kuitenkin, että kokemamme pelko ja erimielisyys keräytyvät haitaksi meille itsellemme, yhteisöllemme ja koko demokraattisesti rakentuneelle yhteiskunnalle.

Huomioita neuroottiselta planeetalta -teoksen lukeminen rauhoittaa minua välittämästi. Kaksi sivuakin jo auttaa, mutta koko annos eli 311 sivua silottaa muutaman otsarypyn ja tyynnyttää hengityksen. Näin Haig tiivistää tämän ajan vaikeuden ja raskauden:

Meitä kannusteltaan olemaan tyytymättömiä ja tuntemaan, että mikään ei koskaan riitä, ja nämä tunteet hallitsevat meitä.
Tässäkin on jo tarpeeksi, mutta ei, Haig käsittelee lukemista teoksen loppupuolella. Tässä vaiheessa olen jo aivan Matt Haigin puolella, vaikka hän ei sitä erityisesti odotakaan. Haigin mukaan lukeminen auttaa lukijaa näkemään toiset. Lukeminen avaa mahdollisuuden kokea ja elää toisenlaisten ihmisten elämänkokemuksia iloineen ja pettymyksineen. Haigin mukaan "lukeminen ruokkii unelmia, myötätuntoa, ymmärrystä ja selviytymistä." Nyt olen jo kyyneleet silmissä, mutta hän haluaa vielä nimetä lukemisen olevan rakkautta itse teossa.

Matt Haigin kirja Huomioita neuroottiselta planeetalta on tärkeä tietokirja aikamme ihmisille. Suosittelen sitä peruskoulun viimeisellä luokalla oleville ja kaikille sitä iäkkäämmille.

Teos: Huomioita neuroottiselta planeetalta
Tekijä: Matt Haig
Suomentaja: Sarianna Silvonen
Julkaisuvuosi: 2019
Kustantaja: Aula & Co

2 kommenttia:

Anki kirjoitti...

Kuulostaa kyllä tosi mahtavalta! Minulla on hyllyssä tuo Syitä pysytellä hengissä ja se on erinomainen kirja.

Viivi Koo / Kirjailuja kirjoitti...

No nyt kolahti! Täytyypä laittaa varaukseen 😍