sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Hans Colliander: Kesäpoika

Sanoit silloin hyvin vakavana, että murtua suruun ja elämän vastoinkäymisiin on antaa periksi, eikä se ole kunniaksi eläville kuin kuolleillekaan. Elämän on tarkoitus jatkua kiitollisena siitä, mitä on ollut.

Hans Collianderin muistelmateos Kesäpoika - Anni Blomqvistin luona Simskälassa on lempeää ja viisasta luettavaa. Olen varmastikin teoksen kohderyhmää, koska olen lukenut Anni Blomqvistin (1909–1990) Myrskyluodon Maija -sarjan ja katsonut tv-sarjan monta kertaa. Ainoa tietoni saaristolaiselämästä on hyvin pitkään ollut tuo lopultaan surullinen sarja, joka näyttää elämän vaikeuden karuissa olosuhteissa. Ylen ohjelmatiedoista tutkin, että teos sijoittuu vuosiin 1842–1899. Yllätyn, minulle lapsena ja nuorena sarjan maailma oli jotenkin ajaton ja samaan aikaan tässä käsillä.

Colliander tutustui Anni Blomqvistiin nuorena kaupunkilaisena. Hän pääsi saaristoon kesäksi 1966. Tuolloin Blomqvist ei ollut vielä tunnettu kirjailija. Ensimmäisen kesän jälkeen Colliander vieraili monta kertaa Blomqvistin luona. Ahvenanmaalaisesta Anni-tädistä tuli vuosien mittaan läheinen ihminen aikuistuneelle Collianderille. He kirjoittelivat kirjeitä ja lyhyitä viestejä ympäri vuoden ja tapasivat Simskälassa. Collianderin ja Blomqvistin välille syntynyt yhteys säilyi aina Blomqvistin kuolemaan asti.

Teoksen maailma on arkinen ja mutkaton. Teos sisältää paljon huomioita tavallisesta elämästä ja luonnosta. Anni-tädin kirjeet olivat myös kannustavia ja lohduttavia.

Teoksen kannesta vastaa Markku Yli-Erkkilä.

Nautin kirjan maailmasta ja sen asenteesta elämään. Blomqvistin elämän suuret surut saivat hänet kirjoittamaan. Colliander edusti jo tuossa vaiheessa heidän ystävyyssuhteessaan eteenpäin menemistä ja uutta sukupolvea. Tämä lohdutti omalta osaltaan Blomqvistiä, joka oli menettänyt paljon tulevaisuudestaan. 

Colliander kirjoittaa teoksessaan omaäänisesti ja riittävän kevyesti painavista asioita. Tietokirjan fragmentaarisuus toimii teoksessa mielestäni hyvin. Kaikki kerrotut asiat eivät ole aivan varmoja, muistot ovat Collianderin muistoja ja tiedot pääosin hänen kauttaan suodattautuneita. Teos kunnioittaa kauniisti Anni Blomqvistia, hänen perhettään sekä Blomqvistin ja kirjoittajan välistä ystävyyttä.

Linkissä lyhennelmä Kodin Kuvalehden jutusta Collianderista ja teoksesta.

Teos: Kesäpoika - Anni Blomqvistin luona Simskälassa
Tekijä: Hans Colliander
Julkaisuvuosi: 2023
Kustantaja: Warelia

Ei kommentteja: