torstai 13. helmikuuta 2014

Lumikko ja yhdeksän muuta

Kuuntelin äänikirjan Lumikko ja yhdeksän muuta. Kirjan on kirjoittanut Pasi Ilmari Jääskeläinen, jonka tuotannosta olen ollut kiinnostunut. Lähtöasetelmani oli uteliaan odottava.

Äänikirjalla on pituutta vajaat 11 tuntia, CD-levyinä se on 10 levyä. Lukijana on Kirsti Valve. Kuuntelukokemus oli osin viihdyttävä, osin oudon äklö.

Tarina lähtee liikkeelle äidinkielen opettaja Ella Milanasta ja hänen olemuksestaan. Kerronnalle ominaista on mielestäni toisto, Ellan huulet ja muutakin kohtaa hänessä kuvataan kerran jos toisenkin. Kerronnassa on myös muodollisuutta, henkilöstä kerrotaan kerta toisensa jälkeen hänen ammattinsa, etu- ja sukunimensä. Tämä muotoseikka voi olla erilainen kokemus kirjan lehdiltä luettuna, nyt kuunnellessa se toi tarinaan raskautta ja mystisyyttä. Oletan, että jälkimmäinen olikin tavoitteena.

Viihdyttäväksi tarinan tekee vauhti ja tapahtumat. Pienellä paikkakunnalla sattuu ja tapahtuu. Jääskeläinen tekee kaikesta oudosta ja epäloogisesta riittävän uskottavaa. Hulluimmatkin käänteet tuntuvat mahdollisilta mahdottomuudessaan. Sitten siihen oudon äklöön. Lumikko ja yhdeksän muuta -teoksen maailma on kauniinruma, mikä sekin on virkistävää. Itse kuuntelen äänikirjaa ajaessani autoa, monta tuntia peräjälkeen. Tämä kuuntelukokemus minun piti ottaa vähän pienemmissä erissä, koska muuten pahaenteinen tunnelma ja jonkinlainen kuvauksen kliininen realistisuus teki oikeasti huonon olon. Kirjailija Talvimaa varsinkin sai aikaan minussa kuulijana kaikenlaisia reaktioita. Päädyin siis kuuntelemaan Lumikko ja yhdeksän muuta oksennusta pidätellen.

Lumikko ja yhdeksän muuta on vinksahtanut tarina kirjallisuudesta ja kirjailijuudesta. Jos lukeminen jo voi olla vaarallista, kirjoittaminen se vasta voikin suistaa ihmisen turmioon.

Äänikirja: Lumikko ja yhdeksän muuta
Tekijä: Pasi Ilmari Jääskeläinen
Kustantaja: Atena Kustannus Oy
Lukija: Kirsti Valve
Äänikirjana julkaistu 2013.