perjantai 14. helmikuuta 2014

Vastaus kymmeneen kysymykseen

Paula blogista Luen ja kirjoitan haastoi minut vastaamaan kymmeneen kysymykseen. Tässä kysymykset ja vastaukset:

1. Miksi luet?
En osaa olla lukematta. Varsinkin illalla nukkumaan meno on mahdotonta ilman lukemista. Lapsen ja nuorena luin paljon ja siitä se sitten lähti. Tosin joskus on ollut vaiheita, jolloin muu elämä on puskenut lukemisen eteen. Jos ei lue vähän aikaan, voi unohtaa lukemisen hurman. Sitten kun saa loistavan kirjan käsiinsä unohtaakin maailman ja itsensä.

2. Mitä odotat, kun aloitat uuden kirjan?
Odotan, että tarina vie minut mukanaan. On miltei aina kiusallista, jos tarina on sellainen, että jään miettimään kirjailijan pyrkimyksiä kirjan kirjoittamisen suhteen. Haluan tulla lumotuksi, hämätyksi ja höpsyytetyksi.

3. Mitä muuta kirjallista harrastat (esim. bookcrossing, kirjoittaminen...)?
Kirjoitan, toimin parissakin lukupiirissä ja olen kokeillut kirjojen vapauttamista. Ylipäätäänkin olen ihminen, jonka pitää kokeilla kaikkea mahdollista.

4. Onko kirjoja, joista et kirjoita blogiin? Miksi?
Jos kirja jää kesken, se ei ole kiinnostanut minua tarpeeksi. On kirjoja, joita en ymmärrä tai johon en saa mitään yhteyttä. Yleensä en kirjoita blogiin näistä kirjoista.

5. Onko jokin sitaatti jostain kirjasta jäänyt elämään ajatuksiisi? Mikä?
Olen huono muistamaan ulkoa sitaatteja. Tällä hetkellä kuuntelen Tolkienin Taru sormusten herrasta -äänikirjaa ja hämmästelen, miten paljon siitä muistankaan pinnan alla. En voi palauttaa sitaatteja mieleen ja sanoa toisille, mutta kaikki tuntuu kovin tutulta. Samaa hämmästelin Kalevalan, Tuntemattoman sotilaan ja Täällä Pohjantähden alla -trilogian kohdalla.
Hahaa! Nyt muistankin! Lempisitaattini kirjasta on tietenkin: "Leikki sijansa saakoon ja sika leikkinsä". Peppi Pitkätossun kommentti on minulla kovassa käytössä.

6. Miltä näyttää vuotesi 2014?
Lopettelen opintojani tänä vuonna. Loppuvuodesta lienen töissä jossain savolaiskoulussa. Omat lapset kasvavat ja fiksuuntuvat. Itse vanhenen ja höpsistyn.

7. Mitä ihanaa olet kuullut sanottavan itsestäsi?
Minua on sanottu sisukkaaksi ja innostuvaksi. Harmi vain, että parhaat puolemme ovat myös huonoimmat puolemme. Liika innostuvuus ja sisukkuus on piinallista.

8. Jos mitään rajoitteita (kuten raha tms.) ei olisi, millaisen illan haluaisit viettää parhaiden ystäviesi kanssa?
Rakastan uimista, joten todennäköisesti uisimme järvessä tai lammessa ja viettäisimme aikaa kaikessa rauhassa rannassa. Viimeisen kolmentoista vuoden aikana olen usein toistellut, että "sitten syödään kaikessa rauhassa." Ehkä söisimme rannalla kaikessa rauhassa? Ihan rauhassa.
Toki voisimme myös matkustaa Panamaan.

9. Linkitä yksi biisi, joka on jollakin tavalla koskettanut sinua. Jos haluat, voit selittää, miksi kappale on sinulle tärkeä.
Leonard Cohen on ollut aina lempilaulajani, hänen laulunsa ovat runoja. Yksi tärkeimmistä on If it be your will. Tässä linkki, jossa Cohen laulaa laulun itse, viime vuosina hänen konserteissaan tämä laulu on ollut toisten laulama.

10. Lempireseptisi?
Avokadopasta on ihana, tosin teen sitä liian harvoin.Kaikki hyvät suklaakakut saavat minut iloisiksi, tästä pidin paljon.

Kiitos haasteesta. Tällä kertaa haaste ei lähde eteenpäin.