maanantai 17. helmikuuta 2014

Ahdas frakki

Luin pitkän kaavan kautta nobelisti Luigi Pirandellon tuotannosta koostetun novellikokoelman Ahdas frakki ja muita novelleja. Teos on julkaistu 2009, kääntäjänä on toiminut Leena Rantanen.

Teos sisältää 22 novellia, jotka Pirandello on kirjoittanut 1901-1923. Nämä iältään vanhat novellit ovat sisällöltään tuoreita, koska ne käsittelevät sellaisia ihmisen perustunteita, jotka ovat täysin tuttuja nykyäänkin. Kateus, pelko ja elämänhaluttomuus löytyvät novelleista. Erityisen iloisia tai lohduttavia novellien tarinat eivät ole. Eniten nautin pirullisuudesta ja pisteliäisyydestä, joita novellit tarjoavat. Omia suosikkejani olivat Kataarilainen kerettiläisyys ja Täytetty lintu. Ensinmainittu on tarina uskontohistorian professorin uran loppupäästä ja yleisön tavoittamisen vaikeudesta yliopiston luennolla. Tämä huvitti minua erityisesti nyt, auditoriossa istuvana opiskelijana. Täytetty lintu viihdytti minua nykyajan kautta tarkasteltuna. Novellissa veljekset, sairaalloisen sukunsa viimeiset, yrittävät pysyä hengissä ja mahdollisimman terveinä. Sitten toinen veli tekee jotain odottamatonta ja herkkä elämän tasapaino on mennyttä. Oijoi! Ote novellista Täytetty lintu:
"No siis! Eikö hänenkään tarvitsisi olla näin pelokkaan varovainen ja noudattaa kaikkia inhottavia kuureja? Ehkä hänkin voisi vapautua tukahduttavasta painajaisesta ja elää, heittäytyä elämään kuten veljensä?
Annibale [toinen veljeksistä] oli julistanut nauraen, ettei noudattanut enää mitään rajoituksia eikä määräyksiä. Hiiteen kaikki lääkärit ja lääkkeet!"
Kääntäjä Leena Rantanen on tehnyt varmasti hyvää työtä, niin sujuvaa on lukea teosta. Rantanen on myös valinnut teoksen novellit ja kirjoittanut jälkisanat, jotka kertovat Pirandellon elämänvaiheista. Novelleissa on myös alaviitteitä, jotka nimeävät esim. historiallisia tapahtumia novellin tapahtumiin liittyen. Tämä kaikki auttaa lukijaa ymmärtämään ja suhteuttamaan lukemaansa.

Pidin Ahtaasta frakista, vaikka välillä novellien luku onkin tuskastuttavaa. Parhaat tarinat olivat loistavia, huonoimmat itselle yhdentekeviä. Tässä kokoelmassa osumia oli kuitenkin useita.

Sisiliassa 1867 syntynyt Pirandello sai Nobel-palkinnon 1934.

Teos: Ahdas frakki ja muita novelleja
Tekijä: Luigi Pirandello
Kääntäjä: Leena Rantanen
Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2009

Luettavallani osallistun 14 nobelistia (1/14) ja italialainen ateria (aperitivo kädessä) -haasteisiin.

Ei kommentteja: