torstai 18. helmikuuta 2016

George R.R. Martin: Jäälohikäärme

Kirjailija George R.R. Martin on minulle tuttu lähinnä sarjan Game of Thrones kautta. Muutama Martinin kirja odottaa hyllyssä lukemista, mutta ainakaan vielä ei ole niiden aika. TV-sarjaa ahmin ja ahdistun kaikesta siitä, mitä silmieni eteen on loihdittu. Pirullisen kekseliäs tuo Martin.

Raijan blogista Taikakirjaimet luin, että Martinin aiemmin kirjoittama nuorten pienoisromaani tai novelli on julkaistu suomeksi. Jotain pientä George R.R. Martinilta on lupaava lähtökohta lukijalle, jolla on riittävästi lukemista ja kiinnostus kaikkeen uuteen. Kustantamo Kirjava oli minulle vieras. Hyvin nopeasti päätin hankkia kirjan omaksi. Nyt se on luettu.

Martinin Jäälohikäärme on hieno, kaunis ja taianomainen tarina. Se on nopea lukea, kirjassa on 118 sivua. Luis Royon kuvitus sopii kirjan tarinaan hyvin. Ainakin minulle kuvat lisäsivät merkittävästi tarinan tenhoa. Päähenkilö Adara on kuvissa sievä kiharapäinen tyttö, jolle kontrastina lohikäärmeet ovat hurjia ja äriseviä. Adara on lumen ja jään lapsi, joka erottuu muista ihmisistä. Se, mikä toisille on kauhistus, tuntuu Adarasta kotoisalta ja turvalliselta. Ote kirjasta:
Adara piti kaikkein eniten talvesta, sillä jäälohikäärme saapui maailman kylmetessä. Hän ei milloinkaan saanut varmuutta siitä, toiko kylmyys jäälohikäärmeen vai jäälohikäärme kylmyyden.

Jäälohikäärmeessä talvilapsi kohtaa kylmyyden ja tuhon mahdollisuuden. Adara joutuu tarinan edetessä miettimään itseään ja muita ihmisiä. Adaran perheen tarina yhdistyy Adaran omaan tarinaan. Ihmisen omalla toiminnalla on suuri merkitys kaikkien läheisten hyvinvointiin. Kirja on hyvin nautittava lukukokemus. Kauneutensa ja satumaisuutensa vuoksi se sopii hyvin niin nuorille kuin aikuisillekin.
Lohikäärmeen jäiset silmät kohtasivat Adaran katseen, ja hän juoksi sen luo ja siipeä ylös ja kietoi käsivartensa sen kaulaan. Hän tiesi, että hänen oli kiiruhdettava. Jäälohikäärme näytti pienemmältä kuin koskaan ennen, ja hän ymmärsi, mitä kesän kuumuus sille teki.
Teos: Jäälohikäärme
Tekijä: George R.R. Martin
Suomentaja: Satu Hlinovsky
Kuvitus: Luis Royo
Julkaisuvuosi: 2016 (alkuperäinen 1980, kuvitus 2014)
Kustantaja: Kirjava

Tämä on blogini 300. postaus. En tehnyt koosteita, vaikka niin aiemmin suunnittelinkin. Sen sijaan olen lukenut kirjoja.

Ei kommentteja: