keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia - Vähäsanaista vertaistukea

Kannen Matti katsoo silmät apposen ammollaan lukijaa.
Olen nauranut netissä leviäviä Matti-sarjakuvia, joissa päähenkilö on tilanteissa, jotka suomalainen ymmärtää kiusallisiksi ja painajaismaisiksi. Sarjakuvat Matista löytyvät Finnish Nightmares -blogista. Työskentelen tällä hetkellä koulussa ja opetan maahanmuuttajanuoria. Heitä nauratti Matti, joka toisteli "No niin" yhtä usein kuin opettaja.

No niin, mennäänpä asiaan. Karoliina Korhonen on kirjoittanut ja piirtänyt sympaattiset kuvat suomalaisesta Matista. Nyt nuo kuvat ovat koottu kirjaksi, joka ilmestyy suomeksi ja englanniksi Matin nimipäivänä. Sain luettavakseni suomenkielisen kirjan Suomalaisten painajaisia - Vähäsanaista vertaistukea. Kirjassa kerrotaan suomalaisten painajaisista suomalaisuudesta, naapureista, julkisista paikoista, asiakaspalvelusta, ruoasta, muista ihmisistä ja töistä. Kirjassa on myös esitelty joitakin suomalaisten päiväunia.

Luin kirjaa yhdessä henkilöiden kanssa, jotka vasta totuttelevat suomalaiseen kulttuuriin. Kuvat ja tekstit herättivät sekä hymyjä että ihmetystä. Alla kuva, josta puhuimme eniten. Miten voi olla, että suomalaiselle se on vaikeaa tai painajaismaista, jos joku katsoo silmiin ja hymyilee? Hymyhän on mukava asia. Sehän on ystävällistä.

Osiossa suomalaisten painajaisia muista ihmisistä
Korhonen kuvaa hyvin kuvissaan suomalaista kulttuuria ja suomalaista ihmistä paljaimmillaan. Toki on rohkeita ja reippaita suomalaisia ja itsenikin lasken sellaiseksi, mutta silti Matti onnistuu puhuttelemaan jotain minussa. Matti tuntuu kovin tutulta, ja mm. Kyrön Mielensäpahoittaja on mielestäni sukua Matille.

Suomalaisten painajaisia - Vähäsanaista vertaistukea on minulle tietokirja suomalaisuudesta. Se on suunnattu niin suomalaisesta kultuurista kiinnostuneille kuin heille, jotka ovat suomalaisia syntyjään. Kirjan nimikin viittaa sen olevan tueksi suomalaisille. Sarjakuvakirjassa on vähän tekstiä, mutta kuvia jää miettimään ja katsomaan pidemmäksikin aikaa. Varsinkin Mattia tekisi mieli ottaa kädestä kiinni tai taputtaa olkapäälle kannustavasti. Mutta sittenhän Matti ahdistuisi ja kokisi olonsa vaikeaksi.

Suosittelen Suomalaisten painajaisia luettavaksi ihan kaikille lukutaitoisille. Kirja ei loukkaa ketään. Se nauraa suomalaisuudelle lempeän ymmärtävästi. Kirjan vetovoimasta kertoo se, että minulla on jo monta läheistä ja tuttavaa, jotka haluavat lainata kirjan luettavaksi jälkeeni.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Teos: Suomalaisten painajaisia - Vähäsanaista vertaistukea
Tekijä: Karoliina Korhonen
Suomentanut: Ville Lähteenmäki
Julkaisuvuosi: 2016
Kustantaja: Atena

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Nämä sarjakuvat ovat olleet ihan parhaita, kun niitä on sattunut eteen! En tiennytkään, että niistä on tehty ihan kirjaversio, mutta loistavaa :) Varmaan suomalaiseen kulttuuriin tutustuville myös antoisa ja ehkä myös opettavainen kirja.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Olen tutsutunut näihin jossain lehdissä ja netissä. Ovat kyllä osuvia. Varmaan kiva lisä maahanmuuttajien opetukseen. :)

Tälle sukua romaanikirjallisuudessa on Saara Turusen Rakkaudenhirviö ja Q-teatterissa hänen näytelmänsä Tavallisuudrn aave - kuvia kotimaasta. Ostin eilen siihen lippuja, enää kahteen toukokuun näytökseen löytyi paikkoja.