sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Tuula-Liina Varis: Huvila


Kirjamessuilta sain luettavakseni Tuula-Liina Variksen uutuusromaanin Huvilan. Kuulin Varista sekä Helsingin messuilla että Kuopion Kirjakantissa marraskuussa, joten koin olevani hyvinkin kartalla kirjan suhteen sitä aloittaessani. Huvila kävi jo lukevalla ystävälläni kylässä, mutta nyt aika oli kypsä minun lukea tämä odottamani romaani.

Minun pitäisi oppia lukemaan kirjoja ilman etukäteistietoa. Usein jo takakannen teksti on liikaa. Huvilan takakansi kertoo mielestäni liian paljon teoksen tapahtumista ja henkilöiden välisestä tilanteesta. Nuori Raakel on idealistinen kirjallisuuden opiskelija, joka elää vanhempiensa suojissa Turussa. Elämä on turvattua, ja Raakelin perhe on hyväosainen. (Sivuhuomautus: Olen nyt hyväosaisuuden lukuputkessa, jonka saan kyllä kohta poikki. Viimeksi lukemani Kolme syytä elää kuuluu myös tähän putkeen.) Ote kirjasta:
Raakel ei opiskellut kirjallisuutta minkään lehtoraatin takia, hän rakasti kirjoja, rakastui niihin jo ennen kuin osasi lukea, nuuhki kirjojen tuoksua, siveli sivuja ja kansia.

Kaunis Raakel kohtaa boheemin taiteilijan, joka lumoaa nuoren kokemattoman naisen. Taiteilija Aksel Korkeakorpi asuu hirsilinnassa kaukana kaupungeista. Lumosta syntyy kiihko. Raakel ja Aksel päätyvät naimisiin. Varis kertoo Raakelin mielenliikkeistä kiinnostavasti ja kiehtovasti. Nautin myös teoksen ajankuvasta, 1930-luvun myllerrys valtaa ihmisten mielen ja vaikuttaa monella lailla heidän elämäänsä. Ote kirjasta:
Mutta sinulla ei enää ole huumorintajua, se hävisi jonnekin, kun uudet aatteet hurmasivat sinut. Minä osaa ulkoa sinun saarnasi. Sinä uskot uuteen, suureen ja vahvaan Eurooppaan, uuteen maailmaan, jonka merkit näkyvät jokaisessa Euroopan maassa, kehityksen kärkenä suurenmoisen fascismin ideologian voimaan saattanut Italia ja sen herpaantumattoman tarmokas Il Duce.

Huvila kertoo minulle 30-luvun Suomesta ja Euroopasta. Se kertoo myös naisen mahdollisuuksista tuossa ajassa, mutta myös siitä ajattomasta osasta naisen elämää, joka tuntuu minusta lukijana hyvin tutulta. Raskaus, synnytys ja lapsenhoito vievät naisen huomion ja ajan. Jotkut asiat joutuvat odottamaan, kun pakolliset asiat hoidetaan.

Huvilassa ääneen pääsevät naiset, jotka kertovat huvilalle tulleiden asukkaiden elämän myrskyistä. Viimeiset merkinnät ovat 50-luvulta. Tarinan langat solmitaan yhteen ja lukija saa vastaukset kysymyksilleen.

Kustantajalle kiitos lukukappaleesta.

Teos: Huvila
Tekijä: Tuula-Liina Varis
Julkaisuvuosi: 2016
Kustantaja: WSOY

1 kommentti:

bleue kirjoitti...

Entäpä elokuvien trailerit? Tarviiko niitä leffoja enää katsoakaan?
Huvila on siis siellä luettu. Mitähän lienee seuraavaksi lukupinossa :)! Hyvää uutta vuotta!