lauantai 30. heinäkuuta 2016

Johanna Valkama: Itämeren Auri

Kun merilinnut kaartelivat Tranen yllä, Auri kuiskasi tuulelle lupauksen, jonka halusi antaa paitsi Tieralle myös itselleen: miten tahansa hän eläisikin, hän tekisi kunniaa Hämeen parantajien nimelle. - - Hän toivoi, että jumalat matkaisivat yhä hänen rinnallaan.
Johanna Valkaman Itämeren Auri on täyttänyt elämäni ja ajatukseni siitä asti, kun olen sen kirjakaupasta hakenut. Eilen illalla sain tarinan päätökseen. Löysin kirjan minulle uudesta blogista, kuten kerroin aiemmin tällä viikolla. Itse lukeminen oli yhtä nautintoa, noin 400 sivua meni todella nopeasti.

Itämeren Auri on tarina nuoresta naisesta, joka asuu Hämeessä kylän parantajan, Tieran, luona ja on hänen opissaan. Aurissa on nähtävissä sekä ikäisensä nuoren naisen kokemattomuus ja ehdottomuus että parantajan opissa saatu varmuus ja kokemus. Aurin elämän muuttaa vieras mies, joka löydetään kylän liepeiltä huonossa kunnossa.
Sisäliepeen kartta kertoo tarinan tapahtumapaikoista
Itämeren Auria voi suositella henkilölle, joka pitää historiallisista romaaneista. Tarina on romanttinen, mutta siinä on paljon muutakin. Valkama kuvaa mielenkiintoisesti Aurin elämänkulkua ja hänen pohdintaansa paikastaan yhteisössä. Oma kylä on tuttu, vaikka vieraatkin heimot ja kansat tulevat Aurille tutuksi. Vieras oudoksuttaa Auria, mutta hänellä on myös rohkeutta ja uteliaisuutta uutta kohtaan. Aurin parantajan taidot helpottavat yhteisöön pääsyä, toisaalta ne pitävät häntä aina myös yhteisöstä erillisenä. Auri hallitsee rohdot, hoitaa haavat ja hakee voimaa loitsuista.

Tarina sijoittuu myöhäisrautakauteen, ja henkilöiden kautta käy ilmi ihmisten kohtalonusko. Ote kirjasta:
Tuli olla tyytyväinen, että oli elossa. Vielä hän keksisi keinon palata kotiin. Se aika tulisi ennen pitkää - jopa ilman omaa laivaa. Kaikki langat olivat jumalten käsissä. He kutsuivat omiaan yhtä varmasti kuin Pohjantähti valaisi taivasta öisin. Maailma ei milloinkaan muuttunut siltä osin.
Rakkaus ja halu on Itämeren Aurissa kuvattu taitavasti ja kauniisti. Auri on tekevä nainen ja uskaltaa päättää asioistaan. Ote kirjasta:
Auri tunsi voimakkaiden sormien hapuilevan pitkin poskensa syrjää ja huulen kaarta. Pimeys tulisijan takana katosi, äänet vaimenivat. - - Miehen silmissä paloi liekki. Se oli elävä kuin karhun uudesti syntyvä henki. Parantajan ei ollut lupa haaveilla miehistä, mutta tämä oli jumala - liian korea ihmiseksi.
Kaari Utrio, Paula Havaste, Kristiina Vuori ja Milja Kaunisto ovat minulle luottokirjailijoita, joiden kirjoista tiedän nauttivani. Lisään listaani nyt Johanna Valkaman nimen. Itämeren Auri jää yöpöydälleni. Luen sen uudelleen seuraavan kuukauden aikana.

Teos: Itämeren Auri
Tekijä: Johanna Valkama
Julkaisuvuosi: 2016
Kustantaja: Otava

3 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Ihana juttu, että on saatu uusi historiasta kirjoittava kirjailija. Odotan kirjaa innokkaasti kirjastosta.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Mai! Odottelen ajatuksiasi tästä kirjasta (ei paineita, ei kiirettä). Hyviä lukutunteja sinulle.

Ulla kirjoitti...

Sain Itämeren Aurin luettua, pidin sen tarinasta, viihdyin sen seurassa hyvin.