torstai 24. elokuuta 2017

Holly Bourne: Mikä kaikki voi mennä pieleen?

Holly Bournen Mikä kaikki voi mennä pieleen? on raikas ja viihdyttävä nuortenromaani. Amber on nuori nainen, joka näkyy ja kuuluu. Teoksen alussa hän on matkalla Englannista Amerikkaan äidin luo. Suhde äitiin on huono, mutta Amber on saanut kutsun ottaa osaa äidin ja tämän uuden puolison yhdessä järjestämälle lasten kesäleirille apuohjaajana. Kesäleirityön lisäksi Amberilla on ajatus viettää aika yhdessä äidin kanssa.

Amber on kiinnostavan särmikäs henkilö. Amber juo tilanteen tullen liikaa, puhuu sivu suunsa ja hermostuu raivokohtauksen partaalle. Toisaalta Amber haluaa ihmisille hyvää ja rakastaa ystäviään yli kaiken. Amber, joka vouhkaa Harry Potterista, vaikuttaa mielenkiintoiselta ihmiseltä. Kun hän tupsahtaa leirimaailmaan keskelle kesätöihin palkattuja nuoria amerikkalaisia opiskelijoita, suhdekuviot järjestyvät uudelleen.

Mikä kaikki voi mennä pieleen? on täsmälukemista ysiluokkalaisille. Teos ei ole mielestäni lälly tai lapsellinen. Teoksessa on sivuja noin 450 ja lukuja 37. Jokainen luku alkaa listauksella siitä, mikä kaikki on tuomittu menemään pieleen. Tapahtumat seuraavat toisiaan, ja lukija viihtyy vaivatta kirjan sivuilla. Teos on nopea lukea.

Erityinen ansio menee kirjailija Holly Bournelle, joka on saanut vetävään tarinaan mukaan ajatuksia yksilön arvostuksesta ja toisten auttamisesta. Teoksessa on myös feminististä pohjavirettä. Ote teoksesta:
"Haluatko mun neuvon?" Evie kysyi, ihan tietäväisenä.
"Mistä?"
"Kaikesta."
- -
"Kerro sitten." Ääneni takertui kurkkuun.
"Ole vain oma itsesi. Ole vain iloinen siitä että sä olet sä. Paras tapa taistella sellaisia tyttöjä kuin Melody vastaan on, ettei lähde mukaan kaikkeen niiden paskaan. Ole vahva, ole sanavalmis, ole kunnioitettu oikeista syistä. Sä teet sen kaiken luonnostasi, Amber. Siksi me ollaan ystäviä."

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Teos: Mikä kaikki voi mennä pieleen? (alkuperäinen: How Hard Can Love Be?)
Tekijä: Holly Bourne
Suomentaja: Kristiina Vaara
Julkaisuvuosi: 2017 (alkuperäinen: 2016)
Kustantaja: Gummerus

4 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Tämä oli kirjasarjan toinen kirja ja kirjailija on aloittanut todella vahvasti tämän sarjan. Molemmat kirjat Oonko ihan normaali? ja tämä toinen osa ovat hauskasti kirjoitettuja huumorilla, vaikka kirjoissa käsitellään myös niitä vakavia asioita.

Suketus kirjoitti...

Pidin aivan hurjasti freesistä ja tuittupäisestä päähenkilöstä ja Bournen rakentamista juonenkäänteistä. Ehdottomasti vinkkauspinossani, ja sarjan ensimmäinen osa odottelee vielä lukemista.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Minun pitää lukea tuo ensimmäinen.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

On kuitenkin hyvä, että lukemisen voi aloittaa tuosta toisestakin kirjasta.