maanantai 30. lokakuuta 2017

Kristiina Vuoren Filippa-teoksen lukupiiri Helsingin Kirjamessuilla

Filippa-romaanin lukupiiri pidettiin osana Helsingin Kirjamessujen ohjelmaa 27.10.2017. Paikalla oli valtioneuvoston kirjallisuuspiiriläisiä, kustantajan edustajana Hannu Harjumaa, kirjailja Kristiina Vuori ja pieni joukko tilaisuuteen ilmoittautuneita lukijoita. Itse olin paikalla bloggarina.

Keskustelumme oli vapaata ja soljuvaa. Keskustelu oli myös niin intensiivistä, että vasta illalla osasin kaivata valokuvaa lukupiiristä. Koska en ollut sitä ottanut, tilaisuus jää Filippan ulkomuodon lailla mielikuvituksen ja tämän tekstin varaan.

Harjumaa aloitti tilaisuuden kysymällä osallistujien ajatuksia historiallisesta romaanista. Osa osallistujista kertoi lukevansa historiallisia romaaneja erityisesti historian vuoksi. Yksittäisen ihmisen kokemus on kiinnostava! Menneiden aikojen merkittävien miesten tarinoiden koettiin täydentyvän, kun historiassa ja kirjallisuudessa äänen saavat nykyään myös naiset ja lapset. Tämä naisten ja lasten historian kirjoittaminen on Vuoren eräs missio kirjailijana.

Lukupiirissä oli osallistujia, joilla oli keskivertolukijaa enemmän tietoa Filippan tapahtumapaikoista. Kuulimmekin sekä osallistujien että kirjailijan kertomana Flemingien kartanoista ja esimerkiksi Filippa-aaveesta, joka vaeltaa levottomana ja kenties jokun vääryyden kokemana suvun kartanon mailla. Vuori kokee, että teoksen tapahtumapaikoilla käynti auttoi häntä rakentamaan tarinaa ja on yleisemminkin hyödyllistä keskiajan ja uuden ajan tekstejä kirjoitettaessa.

Kirjailija Vuori kertoi Anu Lahtisen kirjoittaneen väitöskirjan Flemingien suvusta ja olleen apu Vuorelle teoksen taustojen tarkistamisessa. Laaja yhteistyöverkosto auttaa kirjailijaa tietojen keräämisen työläässä vaiheessa. Pohjana teokselle toimi Filippan kirjoittama viimeinen tahto, joka on testamenttitekstinä poikkeuksellinen tuossa ajassa, täynnä tunnetta. Lukupiirissä kuulimme 1500-luvun naisien, jotka olivat yhteiskunnassa vähävaltaisia, keinoista kuitenkin vaikuttaa omaan elämäänsä. Emme jääneet pelkästään pohtimaan naisia, vaan osansa saivat myös tuon ajan miehet. Häikäilemätön mies saattoi olla hyödyksi koko suvulle kerätessään valtaa ja varallisuutta.

Lukupiiriläiset kuulivat, että Vuorella on monia ideoita tulevien romaanien aiheiksi. Seuraava teos on valmistumassa, kansikuvakin on jo valmiina. Ilahduttavaa oli myös kuulla, että Vuori ei tiukasti rajaa teostensa ajankohtaa tai aihetta. Tulevina vuosina saatamme lukea Kristiina Vuoren kirjoittamia teoksia, jotka kertovat hyvinkin erilaisesta ajasta ja maailmasta.

Kiitos kaikille lukupiiriin osallistuneille! Keskustelu oli vilkasta ja virkistävää.

Teos: Filippa
Tekijä: Kristiina Vuori
Julkaisuvuosi: 2017
Kustantaja: Tammi

Ei kommentteja: