torstai 6. syyskuuta 2018

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Kannen turkoosi kohta kiinnittää huomion!

Kävin haastattelemassa kuvataiteilijaa, joka oli minua nuorempi, kauniimpi ja syvällisempi. Phuin hänen kanssaan kahvilassa kolme tuntia rakkaudesta.
"Uskotko, että ihmisellä voi olla elämässä monta suurta rakkautta?" kysyin häneltä, ja hän sanoi uskovansa. 

Vaikka erosta toipuva kaupunkilaisnainen unelmoi onnistumisista ja suunnitelmallisesta aikuiselämästä, onnistuu hän kompurehtamaan bridgetjonesmaisesti tilanteesta toiseen. Savonlahden esikoisteos Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on hauska ja surullinen yhtä aikaa.

Luin pinnaltaan kepeän romaanin nopsaan keskellä helteistä kesää. Minäkertoja, aikuinen nainen, voisi vaikuttaa vapaalta ja onnelliselta ulkopuolisen silmin. Todellisuudessa kaupasta on ostettava tiettyjä sipsejä ja tiettyä dippiä, pitkään kestänyt terapia on kesätauolla ja poikakaveri on lähtenyt kävelemään. Vapaan toimittajan elämä on itse asiassa silkkaa epävarmuutta, toimeentulotuella elämistä ja kavereilta vippailua. Edessä on treffejä tulevien poikakavereiden kanssa. Ote teoksesta:
Vakuutin, että voisin unohtaa Pirkan dipin yhdeksi illaksi ja antaa Rainbow´n valkosipulidipille mahdollisuuden. En halunnut vaikuttaa raskaalta ihmiseltä.
Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on tiukasti tässä ajassa kiinni. Mukana on Wolt, Lidlit, Thai-cubet, WhatsApp ja Rahime Zyskowicz. Jossain vaiheessa liihottelua minäkertoja listaa velkojaan ja pysyttelee jonkin aikaa omalla epämukavuusalueellaan. Miten elämässä käy? Löytyykö poikaystävä? Entä työ? Savonlahden esikoisteos on aikamme kuva ja kertoo aikuisen ihmisen mahdollisesta elämästä kaupungissa. Viihdyin ja ahdistuin sopivassa suhteessa.

Kiitos kustantajalle ennakkokappaleesta!

Teos: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
Tekijä: Sisko Savonlahti
Julkaisuvuosi: 2018
Kustantaja: Gummerus

Ei kommentteja: