tiistai 15. lokakuuta 2019

JP Koskinen: Tulisiipi

- Tervetuloa johonkin lentoprikaatiin, jonka nimeä ei tiedä kukaan ja vaikka sille nimi annettaisiinkin, se on kohta taas tuhottu ja pitää keksiä uusi nimi.
Puristin hänen kättään, se tuntui kuumalta ja pullealta. Kyyneleet kihosivat silmiini, tai niin luulin, näin kaiken kirkkaasti, ehkä kyyneleeni olivat jo kuivuneet.
Tulisiipi on samalla surullinen ja keveä tarina. JP Koskisen uutuus löysi luokseni kiitokseksi erään talvisen päivän ahkeruudesta tai hulluudesta. Sainpa minä hienon lahjan!

Tulisiipi alkaa 1930-luvun Amerikasta. Nuori Kaarle ihailee lentäjiä ja lentokoneita. Charles Lindbergh on sankari ja on omalta osaltaan ruokkimassa Kaarlen intoa. Kaarlen perhe toivoo parempaa elämää, ja he päätyvät muuttamaan kauas Amerikasta saadakseen työtä ja varallisuutta.

Kaarlessa on elämän ja tekemisen kipinä vahvana. Maailma ympärillä on myllerryksessä ja yksittäiset ihmiset ja perheet ovat pelinappuloita päättäjien ja valtioiden pöydillä. Kaarlesta tulee ensin Charles ja sitten Gennadi. Jalo Gennadi on valmis kaikkeen, kun saa lentää ja olla lentokoneiden lähellä. Ote teoksesta:
- Vieläkö muistat, millainen moottori koneessa on?
- Svetsov M-22, yhdeksän sylinteriä, 700 hevosvoimaa, lentomatka noin 800 kilometriä, matkanopeus vajaa 400 kilometriä tunnissa.
Nikolai virnisti ja leivänpala putosi hänen suustaan kahvikuppiin.
- Olisivatpa kaikki oppilaat samanlaisia kuin sinä. Välillä tuntuu, että käsiini lykätään kivenmurikoita, joita pitäisi opettaa lentämään. Samahan se minulle, jos haluavat tapattaa ihmisiä, mutta koneet tulevat kalliiksi.

Tulisiipi on teos lentämisen innosta, kiintymyksestä ja eloonjäämisen kivusta. Nautin teoksen lukemisesta paljon. Erityisesti kirjan viimeiset luvut lennättivät minua todella korkealla. Ote teoksesta:
En säälinyt lentäjää, hän sai kuolla nopeasti, kaukana raskaasta maasta ja loputtomista, näännyttävistä pakkaspäivistä. Hänen ei tarvitsisi palella eikä istua aloillaan ja toivoa, että nälkä hellittäisi. Kaunis kone kuoli tuskallisemmin, sen rytmi sekosi, suonet ratkesivat ja kauniisti hyrräävä moottori räjähti.

Teos: Tulisiipi
Tekijä: JP Koskinen
Julkaisuvuosi: 2019
Kustantaja: Like

Ei kommentteja: