sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Tiitu Takalo: Kehä

Arkisen aherruksen keskellä olen taas siirtynyt henkiinjäämismoodiin lukemisen suhteen. Vaikka kuinka haluaisin lukea ilokseni ja nauttien, työn sisällöt pyörivät päässäni ja käytännössä lukuenergiani menee nyt työtekstien lukemiseen. Sellaisella hetkellä luovun omasta merkityksellisestä lukemisestani ja pyrin pysymään hengissä lukemalla jotain. Käytännössä tämä on tarkoittanut jo lukemieni kirjojen uudelleenlukemista ennen nukkumaanmenoa.

Sinnittelyyni tuli toivottu hetkellinen helpotus eilen, kun kävin kirjastossa kauppareissun yhteydessä. Olen jo oppinut, että lukuajan ja -voimien ollessa rajallisia kannattaa tarttua joko runoihin tai sarjakuvaan. Nyt otin sarjakuvia mukaani.

Tiitu Takalo on piirtänyt ja kirjoittanut sarjakuvateoksen Kehä, jonka Suuri Kurpitsa on kustantanut 2007.

Kehän kansikuva
Kehän päähenkilö on 16-vuotias Julia, joka harrastaa tosissaan nyrkkeilyä. Hän asuu yhdessä äitinsä kanssa, joka on kotona työskentelevä keraamikko. Julia seurustelee Eetun kanssa, mikä huolestuttaa teiniraskautta pelkäävää äitiä. Nyrkkeilysalilla Julia tapaa Alexandran, joka on samassa koulussa Julian kanssa. Samaan aikaan Julia pohtii suhdettaan Eetuun, ärsyyntyy äitinsä huolehtimiseen ja tutustuu Alexandraan eli Alexiin. Asiat kietoutuvat toisiinsa, ja Julia huomaa viihtyvänsä hyvin Alexin kanssa. 


Kehä tapahtuu Julian arkisessa elinpiirissä, mm. Julian kotona, koulussa, Eetun kotona ja nyrkkelysalilla. Julia tuntuu hyvin aidolta ja avoimelta nuorelta. Ärsytys, ihmetys ja ilo näkyvät ilmeinä hänen kasvoillaan. Pidän Takalon kynänjäljestä, kuvat ovat hyvin selkeitä.

Kehä on mukaansatempaava tarina nuoren naisten elämästä. Pidin paljon tarinan näennäisestä yksinkertaisuudesta ja helppilukuisuudesta. Teos avautuu myös kokoaan suuremmaksi, viittaukset sopivaan seurusteluun, seksuaalisuuden yhteiskunnalliset ulottuvuudet ja äidin ja tyttären välinen suhde odotuksineen ovat osa teoksen viehättävyyttä.

Lempeä Kehä on päähenkilön puolella alusta aina loppuun asti. Novellin kaltainen Kehä kertoessaan Julian henkilökohtaisesta elämästä kertookin myös ajastamme ja yhteiskunnasta. Kehä on myös helppo sarjakuva aloittelevalle sarjakuvan lukijalle.

Teos: Kehä
Tekijä: Tiitu Takalo
Julkaisuvuosi: 2007
Kustantaja: Suuri Kurpitsa

1 kommentti:

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Onpa hieno tuo postauksesi ensimmäinen kuva. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta sarjakuvalta, kiitos vinkistä!