torstai 27. helmikuuta 2020

Elina Kilkku: Ihana tyttö

Jokainen sana tuntui vievän pahaa kauemmas.

Elina Kilkun nuortenromaani Ihana tyttö kertoo 15-vuotiaan Reetan elämästä ja hänen palavasta teatteri-innostuksestaan. Teos kertoo myös nuoreen kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sen paljastumisen kuohuista. Teos sopii erityisen hyvin nuorille, nuorten vanhemmille ja nuorten kanssa työskenteleville. Reetan altistuminen hyväksikäytölle ahdistaa ja suututtaa minua lukijana, mutta Ihana tyttö on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Yhdistän Elina Kilkun ainakin kahteen tekstiin. Kilkku on sovittanut näytelmäksi Nadja Sumasen Rambon ja kirjoittanut romaanin Täydellinen näytelmä. Rambo on minulle rakas ja merkityksellinen sekä romaanina että kotiteatterini Vivateksen aikanaan esittämänä näytelmänä. Teatterin maailmaan sijoittuva romaani Täydellinen näytelmä on keveän kirpeä. Tiedän siis odottaa hyvää, kun käsissäni on Kilkun romaani.

Pääsy lukiomusikaaliin on Reetan toiveiden täyttymys. Ystävien puute, ulkopuolisuuden kokemus, etäisyys omiin vanhempiin ja sisäinen epävarmuus jäytävät Reettaa. Nuoren minäkertojan kautta lukija pääsee kokemaan tarinan aikana tapahtuvan Reetan sisäisen ja ulkoisen muutoksen.
Mä olisin vihdoinkin Ikaros, joka polttaisi siipensä auringossa! Vaikka mua sattuisikin, tekisin sen sata kertaa mieluummin kuin tyytyisin katsomaan maan kamaralta, miten muut lensivät.
Reetta näkee itsensä koulukuvassa epäkiinnostavana, kokemattomana ja kaikin puolin neitsyenä. Hän on niin nössö, että seuraa hymyillen vierestä mitä tahansa hirveyksiä, koska ei uskalla avata suutaan. Reetan elämä jakautuu voimakkaasti kahtia: on koulu ja koti, joissa asiat ovat huonosti ja joissa Reetta jää näkymättömäksi ja sitten on näyttämö ja kaikki siihen liittyvä, jossa asiat ovat hyvin ja jossa Reetta nähdään.

Ohjaaja Jarmosta tulee Reetan elämässä merkityksellinen ihminen. Hän onnistuu raivaamaan heille kahdelle oman yksityisen alueen, joka mahdollistaa Reetan kaltoinkohtelun. Rajaamalla muut pois hyväksikäyttäjä luo uuden todellisuuden, jossa kielletty onkin mahdollista ja kieltäytyminen ehdotetusta mahdotonta.

Elina Kilkku vie Ihanassa tytössä lukijan läpi Reetan kokemuksien. Teatterista ja elämän mahdollisuuksista huumaantuneen nuoren valinnat ja tapahtumiin liittyvän vaikenemisen ymmärtää, hetken Ikaroksen silmissä on vain auringon kirkkaus. Romaani tarjoaa ongelman lisäksi myös ainakin yhden vastauksen. Sinänsä jo tämä romaani voi olla pelastusrengas nuorelle, joka ei vielä uskalla puhua kokemastaan.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Teos: Ihana tyttö
Tekijä: Elina Kilkku
Julkaisuvuosi: 2020
Kustantaja: Bazar

Ei kommentteja: