torstai 13. toukokuuta 2021

Johanna Valkama: Katariinanpyörä

 


Kun pääsin viimein tasamaalle, oikaisin viiden alusmekkoni ja samettisen liivihameeni helmojen poimut. Olin perinyt mustan mekon äidiltäni matkavaatteeksi, enkä ollut osannut vuosia sitten aavistaa, kuinka tuosta epämuodikkaasta asusta tulisi myöhemmin luottoasuni. Sen rinnuksille kiinnitetyt kuluneet hopeamaljut ja hakaset lohduttivat minua myös tänään: minulla oli peritty arvoni ja se suojelisi minua. Kyrönmaan rahvas ei ymmärtänyt , kenen kanssa oli tekemisissä.
Johanna Valkaman tuotanto on minulle rakas. Minulle oli kuitenkin käydä köpelösti hänen uutuusteoksensa kanssa. Uuden sarjan aloittava Katariinanpyörä valikoitui luettavaksi työryöpyn keskelle. Aloitin kirjan jo kerran, mutta jouduin aloittamaan sen uudelleen paremmassa lukukunnossa. Kirjan veto alkoi kohdallani vasta puolenvälin tietämillä, mutta laitan sen oman kurittoman mieleni piikkiin.

Ilkkalan Susanna -sarjan aloitusosa alkaa dramaattisissa tunnelmissa. Tuore leski Susanna Katriina suree puolisoaan, joka on teloitettu teilipyörässä epäonnistuneen kapinan jälkeen. Päähenkilö on jäänyt kolmen pienen pojan kanssa keskelle hyvin epävakaata tilannetta. Vähän kerrassaan lukijalle alkaa paljastua päähenkilön todellinen luonne, joka onkin yksi teoksen viehätyksistä. Ote teoksesta:
Nautin, kun pippurin maku levisi kielelläni vallaten aistini. - - Purin sitä ja tunsin, kuinka pistelevän herkullinen maku täytti suuni. Isä, äiti, Kristiina ja Jonatan... Lyypekki, kotikaupunki ja Weckin mausteilta tuoksuva kauppahuone! Kun kaikki palasi takasin, tunsin musertavaa koti-ikävää.
Katariinanpyörän nykyhetkessä Susanna elää hengenvaarassa. Tapahtumat etenevät vauhdikkaasti tilanteesta toiseen, ja Susanna päätyy monien hurjien vaiheiden jälkeen Turkuun. Seikkailun keskellä, täysimittaisessa kriisissä, päähenkilö muistelee elämänsä vaiheita. Naimisiinmeno ja eläminen Kyrönmaalla on ollut hyvin erilaista kuin neidonelämä Lyypekissä maustekauppiaan tyttärenä. Yhteys sisareen on säilynyt kirjeenvaihdon avulla, läheinen sisar Cecilia Kristiina asuu Lontoossa. 

Valkaman uutuusteos keskittyy seikkailuun, jopa henkiinjäämiseen. Romantiikkaa teoksessa on hyvin vähän, mutta kiintymystä ja toisista huolehtimista sitten enemmän. Jään odottamaan seuraavaa osaa! 

Kiitos arvostelukappaleesta!

Teos: Katariinanpyörä
Tekijä: Johanna Valkama
Julkaisuvuosi: 2021
Kustantaja: Otava

1 kommentti:

Mai Laakso kirjoitti...

Tosi hyvä alku uudelle sarjalle.