maanantai 17. toukokuuta 2021

Kirsi Saivosalmi: Levon vallankumous - 30 harjoitusta voimien keräämiseen


Tutustuin Kirsi Saivosalmen tietokirjaan Levon vallankumous - 30 harjoitusta voimien keräämiseen. Tutustuminen on ollut käytännössä selailua, lukemista ja harjoittelua. Pelkkä lukeminen ei olisi ollut riittävää tällaisen teoksen äärellä.

Pyysin arvostelukappaleen työn ja muun elämän stressaamana omasta kiinnostuksestani aiheeseen. Kaipaan lepoa ja rentoutusta, mutta käytännössä sen toteuttaminen onkin sitten vaikeampaa. Olen pyrkinyt rentoutumaan kausittaisen säännöllisesti eli epäsäännöllisesti harrastamalla rentoutusta ja joogaa erilaisissa ryhmissä, mutta mennyt koronatalvi ei ole ainakaan helpottanut kaltaiseni haahuilijan rentoutumisharjoittelua.

Saivosalmen Levon vallankumous on kaunis ja houkutteleva ulkonäöltään. Jo pelkästään kirjan selailu tuntuu laskevan hartiat korvista. Teos alkaa maltillisella tietopaketilla perusasioista. Oma asenne, tila ja tarvittavat apuvälineet ovat omalta osaltaan mahdollistamassa harjoitusten onnistumisen. Harjoitus kuulostaa sanana vähän hankalalta, koska mielestäni teoksen filosofiassa suunnataan katse kohti elämäntapaa, mutta silti puhun nyt harjoituksista.

Teoksessa kerrotaan restoratiivisesta joogasta, jossa ei venytellä, vaan tuetaan keho rentouttavaan asentoon. Asennossa, jossa on helppo olla, on mahdollista harjoittelulla saavuttaa tietoinen lepotila. Fysiologisen rentoutumisen käynnistyttyä psyykkinen ja emotionaalinen rentoutuminen on mahdollista. Kirjaa lukiessani muistelen erityisesti parhaita ryhmäkokemuksiani Yin-joogasta, jossa olen joskus hetkellisesti päässyt psyykkisen rentoutumisen äärelle. 

Tilanne muuttuukin astetta haastavammaksi, kun alan puuhaamaan varsinaista harjoitusta. Ensin kokoan tarvikkeita ja rakennan kotiin paikkaa, jossa rentoutua. Kirjan kuvat ovat havainnollisia ja kaikki tarpeellinen on kerrottu harjoituksen kohdalla. Kaipaisin melkein avustajaa lukemaan ohjeita ääneen, kun kampean itseni lepoasentoon. Ajattelen kuitenkin, että tunnelma ja ajatus on tärkein, asennon tulee olla helppo ja vaivaton. Haen kaapista lisää rullattavaa tekstiiliä. Luen ensin ja sitten teen. Ilmeisesti toisto olisi tässä avain onneen, samaa harjoitusta tulisi tehdä riittävän monta kertaa ja oppia asento tekemällä.

Saivosalmen kirja on kannustava. Teos lähtee aivan perusasioista, joten se sopii hyvin monelle aiheesta kiinnostuneelle. Levon vallankumous on hyvä lahja itselle, mutta sopisi hienosti myös lahjaksi henkilölle, jonka hyvinvointia haluaa lisätä. Teoksen sanoma tiivistyy lempeyteen itseä kohtaan ja elämän tahdin hidastamiseen. 

Lisää tietoa aiheesta kirjan verkkosivuilta.

Kiitos arvostelukappaleesta!

Teos: Levon vallankumous - 30 harjoitusta voimien keräämiseen
Tekijä: Kirsi Saivosalmi
Julkaisuvuosi: 2021
Kustantaja: Tammi

Ei kommentteja: