torstai 14. heinäkuuta 2022

Annukka Salama: Ripley - Nopea yhteys

"Auts, perhanan botoxi. Tää golemi heitti nyt henkensä", Anton sanoo. "Lepää rauhassa."

"Katso kaaoksen kätten töitä ja vapise!" virnistän. 

"Hyvä Isla!" Olivia nauraa. Hän on tullut seuraamaan peliämme. "Ootko sä pistellyt siltä hautaan jo noin monta golemia?"

"Joo, siihen ei paljon vaadita. Niiden rautakengät on suossa jumissa."

Annukka Salaman uusin nuortenromaani Ripley - Nopea yhteys sieppasi minut otteeseensa ja luin sen putkeen. 

Upean kannen suunnittelija on itse kirjailija. 

Kuluva vuosi on ollut lukemisen suhteen yhtä tuskaa. Nyt kesällä olen palautunut noin suunnilleen lukevaksi ihmiseksi, joten tartuin lukupinoni erääseen houkuttelevaan nuortenromaaniin. Annukka Salama on minulle tuttu kirjailija todella vetävän Faunoidit-trilogian (Käärmeenlumooja, Piraijakuiskaaja ja Harakanloukku) vuoksi.

Ripley - Nopea yhteys kertoo Islasta, joka asuu Tampereella perheensä ja käy lukiota. Isla on hyvin tavoitteellinen ja aktiivinen nuori. Hän pelaa paljon, on mukana vapaaehtoistoiminnassa ja hoitaa pikkusiskoaan auttaakseen isäänsä, joka on tyttöjen yksinhuoltaja. Isla on särmikäs ja ihana tyyppi, joten lukijana olen välittömästi hänen puolellaan. 

Islalla on peli- ja keskustelukaverina Damien, jonka oikeaa henkilöllisyyttä Isla ei tiedä. Keskustelut verkossa ovat intensiivisiä. Keskinäistä vetovoimaa tuntuu olevan paljonkin. Isla, jonka nikki on Ripley, haluaa kuitenkin pitää toistaiseksi Damienin erossa tosielämästään. Se saattaa olla viisautta, koska Damienhan voi olla kuka vain.  

Reaalimaailmassa Islan ryhmään tulee kaksi uutta opiskelijaa. Toinen heistä herättää huomiota ryhmässä jo ensimmäisenä koulupäivänä. Ote kirjasta:

Ei ole todellista. Tekeekö se tuon tahallaan? Siis haroo tukkaansa päälaelle niin että olen melko varma jonkun itkevän jo takarivissa ääneen. Ja sitten tämä: kuluneet farkut roikkuvat niin alhaalla, että kaistale ihoa paljastuu, kun hän kohottaa kättään ja paidanhelma nousee. Liike saa luokan mimmit (ja parikymmentä prosenttia muistakin sukupuolista) vetämään yhtä aikaa henkeä ja sen jälkeen pidättelemään sitä.

Anton paljastuu ärsyttäväksi, ja Isla onnistuu ottamaan yhteen tulokkaan kanssa monta kertaa. Koska Isla on täpäkkä luonnoltaan ja heitä molempia kiinnostaa pelaaminen ja ohjelmointi, he joutuvat paljon tekemisiin toistensa kanssa koulussa ja vapaa-ajalla.

Kun reaalimaailman tapahtumat seuraavat toisiaan, Isla joutuu jakamaan huomionsa Damienin ja Antonin kesken. Yhteys Damieniin häviää välillä kokonaan. Suhde Damieniin on kuitenkin merkittävä, he ovat pelanneet ja keskustelleet paljon viimeisen vuoden aikana. Anton puolestaan on hengittävä ihminen IRL. En halua kertoa tätä enempää teoksen tapahtumista, koska haluan lukijan kokevan teokseen sukeltamisen riemun ihan itse.

Salama on kirjoittanut niin kiihkeän romaanin, etten päässyt siitä irti kuin lukemalla. Vangitsevan romaanin ainainen ongelma on lukijan tyhjyys romaanin jälkeen. Lukeako kirja uudelleen? Voisin hyvinkin. Sivuja on 269 ja teksti on sujuvaa. 

Olen pelannut niin vähän, että voin vain arvailla teoksen viittauksia ja syvyyttä heille, joille pelimaailma on ominta. Pelaaminen, tietokoneet, ohjelmointi ja hakkerointi ovat Ripleyn maailmaa. Yhtä lailla teoksen ydintä ovat luottamus, yhteys toiseen ihmiseen, rakkaus ja hellyys.

Ihmettelen, miksi aikuiset eivät lue nuortenkirjoja. Hyvin kirjoitettu nuortenkirja on hyvin kirjoitettu kirja. Annukka Salaman Ripley - Nopea yhteys sopii kahdeksasluokkalaiselle tai peruskoulua päättävälle nuorelle. Se sopii nuorelle, joka opiskelee amiksessa tai lukiossa. Kirja sopii myös loistavasti kaltaiselleni keski-ikäiselle, joka kirjaa lukiessaan muistaa ensisuudelman tunnun.

Ovi kolahtaa ja olemme taas kahden.

"Voi luoja", kuiskaan. Pystyn kuulemaan, miten sydän takoo korvissani. Ilma tuntuu erilaiselta. Kuin hengittäisin hitto musikaaleja ja ystävänpäivärunoja, joita pidin ennen imelinä, mutta nyt niissä kaikissa on ihan eksakti ja järkeenkäypä pointti. "Tee tuo uudelleen."

Kiitos arvostelukappaleesta!

Teos: Ripley - Nopea yhteys
Tekijä: Annukka Salama
Julkaisuvuosi: 2022
Kustantaja: WSOY

Ei kommentteja: