lauantai 1. heinäkuuta 2023

Susanna Suomela: Uupuneet - rakkaudentunnustus hauraille merkkihenkilöille

Ystäville saa ruikuttaa ja epäonnistuneita tekeleitä rusikoida, kunhan muistaa, että työtä kannattaa jatkaa niin pitkään kuin sivellin tai kamera tai tietokoneen hiiri tai muu työväline pysyy näpeissä. Koskaan ei näet voi etukäteen tietää, vaikka tavoitteet ja unelmat ja suuret projektit sittenkin toteutuisivat. Joskus ne toteutuvat vasta kalkkiviivoilla, mutta toteutuvat kuitenkin.
Kaunis kansi on Sanna-Reeta Meilahden tekemä.

Palasin tänään lomamatkalta, joka tarjosi kaipaamaani lepoa. Seuranani minulla oli puolisoni lisäksi hyvä tietokirja. Luin Susanna Suomelan omakohtaisuutta hyödyntävää tietokirjaa Uupuneet - rakkaudentunnustus hauraille merkkihenkilöille erityisesti iltaisin ennen nukkumaan menoa.

Nautin lukemastani paljon. Suomelan tietokirja merkittävien henkilöiden väsymyksestä ja heidän saavutuksistaan antoi minulle mahdollisuuden tarkastella itseäni, odotuksiani ja yleisiä vaatimuksia. Miten elämä pitääkään elää? Mikä on riittävästi?

Suomelan teoksen kansi paljastaa jo jotain sisällöstä. Kannen kuvissa ovat kirjailija Virginia Woolf (1882–1941), Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy (1917–1963) ja luonnontieteilijä Charles Darwin (1809–1882). Kaikkia heitä käsitellään teoksessa, joka kertoo hyvin monen merkittävän henkilön uupumuksesta ja sairauksista.

Teoksen lähestymistapa on liikuttava, jo teoksen nimi kertoo sen. Suomela aloittaa itsestään. Hän nimittää itseään "hypotyreoosiväsymyksellä viritetyksi puolihämäläiseksi introvertiksi" ja kääntää sitten katseensa näihin merkkihenkilöihin, joiden elämänvaihteisiin hän on perehtynyt. Tietokirjailijan katse on hyvin ymmärtävä ja rakastava. Samalla lämmöllä teoksen kirjoittajaminä katsoo lopulta myös itseään. Lukijana tunteeseen on helppo liittyä. Saisinko minäkin olla joskus uupunut ja hauras?

Suomela kertoo merkkihenkilöistä viitaten heihin etunimellä. Hän perustelee ratkaisunsa, ja joudun sen tässä hyväksymään. Ote teoksesta:

Siinä missä 1900-luvun Marcel [Proust] koki tarpeelliseksi vuorata yhdistetyn makuu- ja työhuoneensa seinät korkilla naapureista ja kaupungilta kantautuvan melun vaimentamiseksi, 2000-luvun Marcel todennnäköisesti hankkisi itselleen ensiluokkaiset vastamelukuulokkeet. 

Välillä olen aivan hurmioitunut teoksen yksityiskohtaisista tiedoista ja jo aikaisemmin tietämieni asioiden uudelleen kehystämisestä tai yhdistelystä. Suomela on perehtynyt esittelemiensä merkkihenkilöiden elämänkulkuun, tuotantoon ja erityisesti sairaushistoriaan todella tarkasti. Erityisesti nautin jo mainitsemastani Virginia Woolfista, Sylvia Plathista, Marcel Proustista, Claude Monetista ja suomalaisesta Rafael Wardista. Kirjailijat ja kuvataiteilijat ovat siis tällä kertaa minulle kaikkein mielenkiintoisimpia. Silti lisään omaan suosikkilistaani vielä yllättävän omalaatuisen Darwinin.

Suomelan Uupuneet tarjoaa paljon tietoa sairauksista ja niiden hoidosta menneinä aikoina. Moni merkkihenkilö joutui tasapainottelemaan läpi elämänsä hyvin rajallisten voimien kanssa. Silti nämä henkilöt saivat aikaan toinen toistaan upeampia asioita. Suomelan teos oli lohduttavaa ja inspiroivaa matkaseuraa minulle.

Teos: Uupuneet - rakkaudentunnustus hauraille merkkihenkilöille
Tekijä : Susanna Suomela
Julkaisuvuosi: 2023
Kustantaja: WSOY

Ei kommentteja: