lauantai 29. maaliskuuta 2014

Puiden tarinoita

Jo ensisilmäyksellä ja -kosketuksella uutuuskirja Puiden tarinoita - Puuseppä vaikuttaa hienolta. Kovakantinen satukirja on kaunis ja tuntuu oikein houkuttelevan luokseen ulkomuodollaan. Takakannen teksti lupaa satunautintoa: Keisarillinen puuseppä saa hallitsijalta käskyn valmistaa ihan mitä itse haluaa.

Puiden tarinoita - Puuseppä kertoo nimensä mukaisesti puusepästä, vieläpä erityisen arvostetusta ammattilaisesta. Selailin ensin ohuen ja nopealukuisen kirjan itsekseni, mutta halusin lukuseuraa. Järjestin itselleni kotona kaksi ääneenlukumahdollisuutta, joten valtaosa perheestämme sai nauttia tästä uudesta sadusta.

Ville Tietäväisen kuvia ihastelimme kaikki. Oma suosikkini kuvituksessa on tummien sävyjen keskellä löytyvä heleä vaaleanvihreys, kun kirjan kannen avattuaan löytää sisälehdeltä puun lehden alapinnan. Itse tarinan koin näillä kolmella lukukerralla ainakin ajatuksia herättäväksi. Iiro Küttnerin kirjoittama satu on maaginen ja nojaa lujasti sadunkerronnan perinteeseen.

Kirja alkaa lyhyellä johdannolla, jossa kerrotaan puiden ja ihmisten erilaisuudesta. Huomasin itse kiinnostuvani enemmän puista kuin ihmisistä. Lukukaverini kuiskailivat enteistä. Kirja Puuseppä kertoo kuitenkin tarinan ihmisisistä, heidän pyrkimyksistään, toiveistaan ja peloistaan. Puiden tarinoita - Puuseppä on satu, jossa on keskivertoa enemmän aukkoja. Nämä aukot jäävät lukijan mielikuvituksen täytettäviksi. Hyvä niin!

Juttelin lasteni (11-13 v.) kanssa kirjan luettuamme. Päättelimme, että kirjaa voi suositella alakouluikäisestä eteenpäin ilman yläikärajaa. Vaikka se on satukirjana lapsille sopiva, koimme tarinan hyvin filosofiseksi. Käytetty kieli on sen verran kiemuraista, että huomasin välillä pohtivani lauserakenteita ja sanavalintoja sisältöä enemmän. Ote kirjasta:
"Keisari lupasi, että kukaan ei häiritsisi puuseppää ennen kuin työ olisi valmis. Lupaus koskisi myös keisaria itseään. Keisari nimittäin luotti puuseppään enemmän kuin kehenkään, ja hän sanoi olevansa varma siitä, että millä hyvänsä uudella ihmeellä puuseppä päättäisikään tätä kurjaa maailmaa siunata, valmis työ varmasti toisi entistäkin suurempaa mainetta ja kunniaa, ei vain puusepälle itselleen, vaan koko valtakunnalle."
Takakansi kertoo Puusepän olevan itsenäinen ensimmäinen osa Puiden tarinoita -sarjasta. Tämä on hyvä uutinen, haluan lukea lisää kiinnostavia ja monikäyttöisiä uusia satuja. Mahtaisikohan joku saduista ollakin puutarina puista? Puiden tarinoita - Puuseppä on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, joka sopii hyvin myös lahjaksi.

Teos: Puiden tarinoita. Puuseppä.
Tekijät: Iiro Küttner (teksti) ja Ville Tietäväinen (kuvitus)
Kustantaja: Books North
Julkaisuvuosi: 2014

Sain kirjan arvostelukappaleena.

6 kommenttia:

Elina / Luettua elämää kirjoitti...

Olen kuullut kirjasta paljon hyvää ja sain sen juuri ystävältä lainaan. Kirjoitat siitä houkuttelevasti! Hyvä, asiantunteva yleisökin sinulla!

Otteen perusteella luvassa on kaunista kieltä!

bleue kirjoitti...

Puut ovat minulle tärkeitä. Kirjoituksesi vahvisti sen, ettei tämä ole vielä lapsilleni sopiva mutta minua kyllä kiinnostaisi. No, josko joskus tiemme kohtaisivat tämän kirjan kanssa.
Mukava kun kirjoitit blogiisi tästä :). Olisitko halunnut lastenkirjaviikkoon liittyä tällä? Viimeistä viedään.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Hei Bleue, kiitos kommentista. Haluan liittyä, mutta ennätän vasta illalla syventyä koneella käytäntöön.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos Elina kommentista. Suunnittelen vielä lukevani kirjan miehelleni tässä joku ilta!

bleue kirjoitti...

Minä vaan lisään sinut koontiin. Ei tarvitse sinun tehdä mitään. Kiitos. olet 50. blogi joka osallistui ja nyt laitan kirjaviikon pillit pussiin ja lähden päiväunille.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Puupillit pussiin. Kiitos Bleue!