perjantai 8. elokuuta 2014

Gabaldonin Muukalainen sarjana Ylelle!

Olen monta kertaa ylistänyt Diana Gabaldonin Muukalainen-sarjaa. Olen pitänyt sitä luettavien kärkikymmenikössä ja ylistänyt sen kykyä viedä mukanaan muihin maailmoihin ja lohduttaa. Vaikka olen puhunut sarjan aloittavasta Muukalainen-kirjasta, kehuni voi ulottaa koko sarjaan. Diana Gabaldon on kirjoittanut riittävästi luettavaa Clairen ja Jamien seikkailuista 1700-luvulla. Kirjasarjan genre on historiallinen romanttinen romaani. Gabaldonkin kirjat ovat muutakin kuin romantiikkaa, Clairen lääkintätaitojen kehitys sarjan aikana ja hänen kiinnostuksensa luonnosta löytyviin parannuskeinoihin on myös minusta erittäin mielenkiintoista. Pidän Gabaldonin tavasta kuvata mennyttä aikaa. Nykyajasta tulevien henkilöiden suhtautumistapa kaikkeen ympärillään eroaa 1700-luvun ihmisen tavasta. Se pelottomuus, jolla Claire katsoo miehiä ja naisia, poikkeaa toista ja tekee Clairesta erilaisen ja pelättävän. Sarja on poikinut sivujuonnekirjoja, jotka liittyvät lordi John Greyn elämänkiemuroihin.

Syy, mikä sai minut lukemaan sarjan aloitusosan TAAS uudelleen, oli netistä löytyvä varsin tehokas mainostus kirjasarjaan liittyvään TV-sarjaan. Starzin tuottama ensimmäinen kausi on tehty ja se kattaa juuri tuon ensimmäisen kirjan. Claire ja erityisesti Jamie herättää faneissaan (myös minussa) voimakkaita tunteita. Onko sarjan Jamie juuri sellainen, kun kirjailija Gabaldon hänet kuvaa? Ehkä ei aivan, mutta aika hyvin trailereiden ja kuvien perusteella on onnistuttu. Jokainen lukija on luonut itselleen kuvan 1940-luvun lopulla elävästä sairaanhoitaja Claire Randallista, joka joutuu vetäistyksi menneisyyteen. Jokainen lukija lienee myös miettinyt mieleensä, miltä James Alexander Malcolm MacKenzie Fraser eli Jamie näyttää, miten hän kävelee ja puhuu. Jos haluaa etukäteen varmistaa, miten Starz näyttää selvinneen haasteista, netti on täynnään klippejä aiheesta. Kannattaa katsoa vaikkapa tämä ja tämä.

Eilen ainakin Twitterissä levisi tieto, että Yle on hankkinut sarjan esitysoikeudet Suomeen. Kiitos Yle! Esitysajankohta on vielä auki. Kyllä minä jaksan hetken odottaakin. Luettavaa löytyy.

1. Muukalainen, 2. Sudenkorento, 3. Matkantekijä, 4. Syysrummut, 5. Tuliristi, 6. Lumen ja tuhkan maa, 7. Luiden kaiku.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vautsi miten loistava uutinen! Kiitos ja ylistys Ylelle ja toivottavasti Yle ei odotuta kovinkaan pitkään. En malta odottaa! :)

bleue kirjoitti...

Tämä kirjasarja on ilmeisesti toisille hyvin koukuttava :). Oliko kirjailijalta tulossa nyt joku uusikin?

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Luotan Yleen, ovat niin kilttejä Doctor Whonkin näyttämisten kanssa.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Bleue. Se, kehen yksi koukku tarttuu, saa varautua aina uusiin koukkuihin. Tulossa on Gabaldonin Sydänverelläni kirjoitettu, jonka Gummerus julkaisee lokakuussa. Aion ostaa sen itselleni valmistujaislahjaksi.

Villis / Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Mahtavaa Yle :) Tätä tv-sarjaa odotan kuin kuuta nousevaa! Pitäisiköhän ottaa kirjasarja uudelleen lukuun ennen tv-sarjan alkua...

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Minäkin pyörittelen ajatusta todenteolla.

Maarit kirjoitti...

Olen nettissä katsonnut Outlander tv sarjaan 3 jaksoa, tosi hyvin tehty ja uskollinen kirjalle. Sam Heughan (Jamie) ja Caitriona Balfe (Claire) kemia tosi kuuma. Starz on ilmoittanut tekevänsä 2 kaudenkin. Odotan malttamattomana sarja Ylellä. Please Nopeasti.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos Maarit kommentistasi. Minä en ole vielä uskaltanut kokonaista jaksoa katsoa, ehkä olen säätästänyt sitä pahan päivän varalle. Katsomieni videoklippien perusteella olen kanssasi samaa mieltä, sarja näyttää tosi hyvältä! Jostain Ylen somepäivityksestä luin, että sarja olisi tulossa VASTA kesällä 2015. Se on kyllä todella myöhään!