torstai 7. elokuuta 2014

Like plastic: muovautuva mieli

Koska menin notkumaan kirjastoon, se heitti syliini pienoisromaanin Like plastic: muovautuva mieli. Otin kopin ja nyt se on luettu. Kun saa käsiinsä kirjan, joka on sekä pieni kooltaan että kansikuvaltaan lapsekkaan oloinen (palaan tähän kohta), ajatukset vievät lastenkirjallisuuden suuntaan. Siitä ei nyt kuitenkaan ole kysymys. Kirja on ihan aikuisille ja nuorille aikuisille tarkoitettu.

Kansikuvasta rajattu, kuva Arkisen Banaanin sivuilta.
Like plastic: muovautuva mieli on pääosin romaani. Mietin sitä lukiessani, ettei tämä ole varmaankaan chicklittiä, ei myöskään dicklittiä, mutta varmaankin jotain littiä. YA-littiä nuorille aikuisille? Ote kirjasta:
"Tässä hän siin makaa uima-altaallaan, ilman koristuksia huolimatta lukemattomista hänen makuuhuoneestaan löytyvistä kultaesineistä, lyhythihaisessa paidassa, koska hänen tyttärensä on varoittanut häntä liiallisesta auringonotosta, ja sortseissa, koska hänen tyttärensä on sanonut hänelle, että Speedot ovat rahvaanomaiset. Hän näyttäisi vaatimattomalta ilman tuota kultareunaista itseluottamusta, joka syntyy tiedosta, ettei mikään ole hänen varojensa ulottumattomissa."
Like plastic: muovautuva mieli päähenkilö on Roku Sasaki, joka tulee vaimonsa Yukon kanssa Lontooseen selvittämään erästä asiaa Alexei Shakirovan kanssa. Rokuun liittyvät kirjan sarjakuvajaksot, joissa lukijaa saa tietää hyvästä sarjakuvasankarista Brett Plasticista. Like plastic: muovautuva mieli -tarinassa vaikuttavat myös Shakirovan perheen muut jäsenet, joista isää Vladimiriä kuvailtiin tuossa otteessa edellä. 

Ja nyt takaisin kanteen. Kuvassa on tuo Brett Plastic, joka on sinänsä hyvä, mutta jonka hyvyys on kovin suhteellista. Plastic seikkailee miltei kuudenkymmenen sarjakuva-albumin sankarina ja hänen toimintatavoistaan saadaan kirjan sarjakuvajaksoissa varsin edustava otos. JP Ahosen kuvat ovat tyylikkäitä. Minun silmiini Brett Plastic on lapsenomainen kasvoiltaan ja olemukseltaan, ja se luo järkyttävän ristiriidan hänen tekemisiinsä. Plastic murtuilee ja häröilee tarinassa, mutta on silti Rokun esikuva ja malli. Vaikka kuvat luovat minulle tarinasta lapsekkaan tunnelman, sisältö on jotain aivan muuta. Tarinassa pyritään hameen alle, kuten kuvasta näkyykin. Tarinassa uhkaillaan väkivallalla, ammutaan ja ostetaan seksipalveluita. Kestin sen kyllä, ei hätää. Itse asiassa kirja oli hauska, vaikkakin outo.

Kirjasta lisää vaikkapa JP Ahosen blogissa, josta selviää, että kirjailija K:n takaa löytyy Kevin Wignall.

Kirjan on lukenut myös Norkku blogissa Nenä kirjassa.

Teos: Like plastic: muovautuva mieli
Tekijä: K (Kevin Wignall)
Kuvitus: JP Ahonen
Suomentanut: Mika Tiirinen
Kustantaja: Arktinen Banaani
Julkaisuvuosi: 2014

Ei kommentteja: