sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Maria Kuutti: Anna ja Elvis kylpylässä

Maria Kuutti on kirjoittanut lastenromaanin Anna ja Elvis kylpylässä. Olin onnekas, kun pääsin lukemaan tämän ilottelun. Kirjan takakansi antaa lukijan ikäsuositukseksi seitsemästä ikävuodesta eteenpäin. Kuulun siis kohderyhmään.

Kirjan Anna ja Elvis kylpylässä päähenkilö on kahdeksanvuotias Anna, joka on aika topakka tyyppi. Annan perheeseen kuuluvat isän ja äidin lisäksi vauva Veikko ja isoveli Ilari. Annan lisäksi soppaa hämmentää isän äiti, joka asuu perheessä. Mummo on varsinainen luonnonvoima kimallebikineineen ja pilapuheluineen. Annassa on ainekset tulla oman elämänsä mummoksi, sen verran höpöä meininki on. Anna on varsinainen runoilija. Ote Annan runoilutaidoista kirjasta:
Ensin sä synnyt paikkaan uuteen,
siellä sä elät ikään kuuteen.
Sitten siirryt kouluun
ja työskentelet siellä jouluun.

Sitten alkaa jo ikä painaa,
eihän vuodet anna lainaa.
Sitten alat jo sängyssä pysyä,
ja sukulaiset alkaa sulta kysyä:
"Onko sulla vaivaiset luut?
Oi, milloin, milloin sä terveeks tuut?"
Viisikko lähtee kirjan nimen  mukaisesti kylpylään. Sattumukset ovat pieniä ja ainakin osin tuttuja kaikille lapsiperheille, jotka ovat kylpylässä käyneet. Anna on vilkas ja eläväinen ja tutustuu uusiin ihmisiin. Elvis on ihana tuttavuus ja saa kylpyläreissusta enemmän irti Annan seurassa.

Kirja on helppolukuinen. Luvut ovat muutaman sivun mittaisia. Lukutaitoinen koululainen nauttii kirjasta varmasti. Kirjan kuvitus sopii hyvin tarinaan. Kirjassa on Kirkkopellon piirroksien lisäksi kuvia, jotka ovat Ilmari Kettusen tekemiä. Nämä Elviksen piirtämät kuvat ovat hauskoja ja tuovat vähäpuheista Elvistä enemmän esiin tarinassa. 

Anna ja Elvis kylpylässä on hulvaton ja täysin lukijan opettamisesta ja kasvattamisesta vapaa lukukokemus. Kuutti on syöttänyt tekstiin kaikenlaisia kirjaviittauksia, jotka voi ottaa lukuvinkkeinä. Olen jo nyt lukemassa seuraavaa Anna ja Elvis -kirjaa ja sama hilpeä linja jatkuu. Riemastuttavaa!

Kiitos arvostelukappaleesta.

Teos: Anna ja Elvis kylpylässä
Tekijä: Maria Kuutti
Kuvitus: Katri Kirkkopelto
Elviksen piirrokset: Ilmari Kettunen
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2014

Ei kommentteja: