lauantai 11. huhtikuuta 2015

Sally Green: Puoliksi villi

Näköjään minun piti tämä(kin) lukea. Murisin vähän tyytymättömyyttäni, kun luin Greenin Puoliksi pahan. Koska tätä sarjaa luetaan meillä kotona, Greenin uutuus tuli sekä ostettua että luettua. Puoliksi pahassahan oli ajatusta, vaikkakin toteutus ei ollut aivan minun mieleeni. Tartuin siis sarjan toiseen osaan epäillen.

Puoliksi villin päähenkilö on Nathan, joka on nyt saavuttanut aikuisuutensa. Kirjan alussa Nathan on pakomatkalla metsässä, joka on hänen suojapaikkansa. Paettavaa riittää, nuori mies ei ole juuri kenenkään suosiossa. Hän tuntee olonsa usein epämukavaksi rakennuksisssa ja ihmisjoukoissa ja kaipaa tilaa ja rauhaa. Nathanilla, joka on puoliksi musta ja puoliksi valkea noita, on erityinen voima, joka on vahva ja vaikeasti hallittava. Ensimmäisessä kirjassa Nathan oli aivan pihalla. Nyt tässä toisessa kirjassa hän oppii joitain asioita itsestään ja hänen elämänsä helpottuu edes rippusen.
"seinävaate piiskaa naamaamme, tartumme siihen hampailla ja riuhtaisemme sen alas. olemme vahva ja valtava ja vaikka seisomme nelin jaloin päämme on korkealla lattiasta."
Vierastin kirjailijan tekstissä käyttämiä tehokeinoja, mm. "petoääntä" (khkhkhkh) ja tekstin lihavointia minäkertojan pohdinnoissa. Kuitenkin Nathanin tarina on kiehtova ja kiinnostava. Ajattelin jopa, itselleni hyvin epätyypillisesti, että monissa kohdissa tarina eteni liian nopeasti ja hyppien. Olisin halunnut kuulla enemmän ja tarkemmin noitien elämästä ja historiasta. Kirja jakautuu viiteen osaan. Joka osassa on useita lukuja, vaikka yksittäiset luvut ovatkin lyhyitä tai hyvin lyhyitä. Tämä lisää teksin katkonaisuutta.

Pidän Nathanista todella paljon. Voin vaivatta kuvitella hänen ulkomuotonsa. Nathanin hahmossa on noidan erityisyyden lisäksi jotain hyvin yleistä ja inhimillistä. Nathan haluaisi liittyä toisiin, mutta ei oikein osaa. Nathan kokee osan itsestään vieraaksi ja joutuu sovittamaan itsessään yhteen asioita, jotka eivät tunnu millään sopivan yhteen. Hän näkee toisten ihmisten reaktioissa itseään kohtaan oman itsensä ristiriitaisuuden.
"Villi on mielenkiintoinen sana. - - Siitä tulee mieleen kesyttömyys ja holtittomuus, mutta eihän luonto ole sellainen, vaan hallittu, järjestelmällinen ja erittäin kurinalainen kokonaisuus. - - Lisäksi eläimet saalistavat tietyillä tavoilla, tiettyinä aikoina ja tietynlaisia saaliseläimiä. Niiden elämä noudattaa aina samaa kaavaa."
Kirjan on lukenut myös Manni P. blogissa Kirjakartano. Hän piti lukemastaan.

Teos: Puoliksi villi (Half Wild)
Kirjailija: Sally Green
Kannet: Tim Green
Suomentaja: Sari Kumpulainen
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2015

Ei kommentteja: