torstai 23. huhtikuuta 2015

Maria Kuutti: Anna ja Elvis mummolassa

Pidin äsken lukemastani lastenromaanista Anna ja Elvis kylpylässä. Nyt luettavani on ollut itsenäinen jatko-osa Annan ja Elviksen ensimmäiselle seikkailulle, nimittäin Anna ja Elvis mummolassa. Tekijäkaarti on sama, kirjailija on Maria Kuutti ja kuvittajina Katri Kirkkopelto ja Ilmari Kettunen.

Anna ja Elvis mummolassa on hyvin samanlainen kuin edeltäjänsä. Tämä on sarjan ensimmäisestä kirjasta pitävälle ehdottoman hyvä asia. Anna on tapahtumien päähenkilö. Elvis tulee mukaan seikkailuun vaivihkaa, miltei itsestään. Koska kirjassa ollaan juuri reippaan hupsumummon luona, vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puutu. Mummo on suosikkihenkilöni Anna ja Elvis -kirjojen henkilögalleriasta. Ote kirjasta:
" - Tämä kuva on siltä ajalta, kun toimin tiplomaattina Neuvostoliitossa, jota nykyään kutsutaan Venäjäksi.
Kysyin, mitä mummo oli siellä tehnyt.
- Yritin välttää riitoja, selitti mummo."
Anna, Elvis ja Ilari pääsevät tai joutuvat mummon luo vanhempien lomareissun ajaksi. Pienet ja vähän isommatkin tapahtumat seuraavat toisiaan. On syntymäpäivää ja metsäretkeä. Anna jatkaa runoiluaan ja kaikenlaisten kirjallisten ja kulttuuristen viittausten viljelyä. Nämä tuovat tarinaan syvyyttä ainakin aikuiselle lukijalle. Anna ei ole ainoa teksteistä vaikuttunut henkilö tarinassa. Ote kirjasta:
" - Kyllä en syö enempää kuin yhden siivun, Ilpo tokaisi.
Ilpo ei ollut mikään kiitollisuuden malliesimerkki! Minä sen sijaan tein parhaani, jotta mummo ei pahoittaisi mieltään. - -
Ilkka sipisi mummolle, että Ilpo on tainnut lukea Mielensäpahoittaja-kirjoja. 
- Ilpo on aina ollut niin herkkä ja ottanut vaikutteita kirjoista, Ilkka selitteli."
Sain tämänkin kirjan arvostelukappaleena. Nyt kun olen kirjat lukenut, vien ne läheiselle alakoululle ilahduttamaan pienempiä lukijoita. Onhan sentään Lukuviikko. Hyvää Lukuviikkoa, blogin lukijat!

Teos: Anna ja Elvis mummolassa
Tekijä: Maria Kuutti
Kuvitus: Katri Kirkkopelto
Elviksen piirrokset: Ilmari Kettunen
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2015

Ei kommentteja: