perjantai 22. toukokuuta 2015

Käännöskirjan elämä on lyhyt myös e-kirjana

Olen päättänyt oppia lukemaan ilolla e-kirjoja, joten hankin itselleni lukulaitteen. Olen siis Kobo Auran onnellinen omistaja. Ensimmäinen Kobolla lukemani e-kirja oli Shakespearen Romeo ja Julia. Tuo klassikko löytyi aivan ilmaiseksi Elisa Kirjan kautta. Päätin myös ostaa jonkun e-kirjan. Homma oli helppoa Mikon ohjeilla, ja ostin Anthony Ryanin Blood Songin. Nälkä kasvaa tunnetusti syödessä, joten halusin hankkia itselleni ja perheelleni jotain luettavaa suomeksi.

Perheessäni on jo useampi miesihminen kouhkannut Ernest Clinen scifi-romaanista Ready Player One. Romaani on ilmestynyt Gummerukselta suomeksi 2012. Minun mittakaavassani kirja ei ole järin vanha. Ymmärrän, että kirjojen painokset loppuvat ja uusia painoksia ei oteta, jos riittävästi ostajia ei löydy. Olin kuitenkin luullut, että e-kirjoja myydään pidempään kuin paperikirjoja, koska ne ovat aineettomia ja näin halvempia varastoida. Hah hah haa, sinä hyväuskoinen kirjanostaja.

En kuitenkaan voi ostaa kyseistä romaania e-kirjana, koska kustantaja ei enää myy sitä. Tiedustelin asiaa Gummerukselta ja minulle kerrottiin, että e-kirjojen myyntiajat ovat sidoksissa kirjasta tehtyihin sopimuksiin. Yleensä sopimukset ovat voimassa viidestä seitsemään vuoteen, mutta joskus e-kirjan julkaisuoikeudet ovat sidoksissa painettuun kirjaan. Kun painettu kirja on loppuunmyyty, loppuu myös e-kirjan myynti. Ready Player One kuuluu tähän jälkimmäiseen ryhmään. Loppuunmyyty paperikirja on tässä tapauksessa myös loppuunmyyty e-kirja.

Anna mun kaikki kestää!
Sininen väri rauhoittaa myllertävää mieltä.


Lisäävätkö kustantamot e-kirjan myyntiä pitämällä sen myynnissä vain rajatun ajan? Vastaus voi olla kyllä. Jos e-kirjana ilmestyy käännöskirja, jonka haluan itselleni, minun tulee ostaa se ennen hetkeä x, jolloin se poistuu myynnistä. Toisaalta vastaus on ei. Jos ärsyynnyn säätelyyn tarpeeksi, en osta enää yhtään käännöskirjaa e-kirjana. Silloin häviäjiä on useampi kuin yksi.

Jos jollain on Ready Player One, jota ei enää halua, olen sen halukas ostamaan. Se nääs on todella loppuunmyyty tällä hetkellä. Ostettua e-kirjaa ei kai voi toiselle välittää?

3 kommenttia:

Calendula kirjoitti...

"Ostettua e-kirjaa ei kai voi toiselle välittää?"

Riippuu ihan omastatunnostasi ja kirjan kopiosuojauksista. Jos siinä on vain vesileima, niin käytännössä hommassa menee niinkin kauan, että joku sen sinulle lähettää sähköpostilla.

Alan Dorkin kirjoitti...

Yksi sana: Calibre.

Kuutar kirjoitti...

Täytyy sanoa, ettei ole käynyt mielessäkään, että myös e-kirjan myynti voi loppua tiettyyn hetkeen. Niinpä tämä tuli yllätyksenä.