perjantai 1. toukokuuta 2015

Toukokuussa Gabaldonin Outlander Ylellä

Elokuussa kirjoitin blogissani, että Yle on hankkinut Gabaldonin Outlander-sarjan. Olin malttamaton ja hankin itselleni boksin, joka sisältää puolet ensimmäisen kauden jaksoista (1-8). Yle aloittaa sarjan esittämisen helatorstaina 14.5. ja näyttää koko ensimmäisen kauden. Ylen sivuilta löytyy tietoa sarjasta. Outlander-sarja on mielestäni hyvin uskollinen Gabaldonin tarinalle ja sen hengelle. Kirjailija on ollut itse mukana sarjaa tekemässä. Sarjan näyttelijävalinnat ovat oikein onnistuneita ja 1740-luvun kuvaamiseen on satsattu riittävästi puhetapaa ja kielenkäyttöä myöten. Sarjassa kuullaan niin englantia kuin gaelia. Skotlanti näyttää kauniilta ja miltei aina sateiselta. Kilttiin pukeutuneita parrakkaita miehiä sarjassa riittää, mikä on hyvä asia.

Diana Gabaldonin Muukalainen-sarja (tai Matkantekijä) on kyllä ollut itselleni ihon alle menevä lukukokemus. Kun se hyvin henkilökohtainen ja lukemisen kautta päänsisäinen kokemus tuodaan silmien eteen nähtäväksi, sarjan katsominen muuttuu (järkyttävän) tunteikkaaksi ja herkäksi.

3 kommenttia:

Mamma Maria kirjoitti...

Hei, huomasin vasta nyt kommenttisi sekä blogisi.
Hyvä ystäväni suositteli kirjasarjaa minulle, kun olin juuri saanut luettua monituhatsivuisen "Maan lapset". Kirjailija on Jean M. Untinen-Auel, suomalaista sukujuurta.
Vaikka pidin em. kirjasta niin tämä Diana Gabaldonin kirjoittama sarja koukutti minut perin pohjin. Yleensä nukun 2 rivin jälkeen, mutta nämä kirjat pitivät otteessaan vielä aamulla klo 6 ( olen jo eläkkeellä...)
Pidän myös sarjasta erittäin paljon ja nautin suunnattomasti siitä osittain hitaasta sekä verkkaisesta ajankuvasta ja keskustelusta, joka sisältää skottilaista sarkasmia.
Pääosan esittäjät ovat kypsyneet matkan varrella, varsinkin Jamie/ Sam. Eli jos olen oikein ymmärtänyt englantilasista videoklipeistä sekä haastatteluista, näyttelijät ovat tosissaan halunneet mukaan. Lisäksi Jamiella ja Clairella taitaa synkata muutoinkin.
Tämän kaiken lisäksi olen kuulovammainen, joten katson kaikkea hieman eri tavalla. Minulle merkitsee paljon, että voin seurata kokonaisviestintää sekä kasvojen ilmeitä ja eleitä, niistä "lukee" paljon.
Tämä sarja on siinä mielessä nautittava, en kaipaisi siihen mitään nykyfilmien nopeaa puheen "tykitystä". Samaten valitettavasti suomalaiset elokuvat ym. eivät minua innosta, ellei niihin saa tekstitystä, niistä on muutoin aivan mahdoton saada selvää.
Olen lukenut elämässäni paljon, mutta tämä on tällä hetkellä mielestäni parasta, kuten myös filmatisointi. Siihen on panostettu todella paljon, usein näkee nopeasti sekä huolimattomasti hutaistuja tekeleitä.
Uskon että sarja saa vielä palkintoja, ja näyttelijät tunnetaan jatkossa esittämistään rooleista....
Hienoa on myös seurata ettei pääosan esittäjä ole mikään "macho-mies" vaikka voisi ajatella ajankuvasta. Kilttejä miehiä on myös olemassa, eikä silti tarvitse olla "lälly", ja mikä parasta, silmä aivan lepää kauniissa kasvoissa ja kropassa....;)
Kuvaus ei kaikesta huolimatta ole ronskia, kun kirjan on lukenut ja elänyt itsekin pitkään. Tällaista on vanhankin mukava katsella ja muistella omaa nuoruuttaan, hääosa oli jo yksistään kuin kaunis rakkauselokuva....

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Mamma Maria.

Luolakarhun klaanistakin on tehty elokuva, mutta sitä en ole koskaan uskaltanut katsoa. Pelkään, että se veisi ilon kirjoista, joista aikanaan pidin paljon. Olen katsonut hyllymme Untinen-Auelin kirjamöhkäleitä kaivaten ja miettinyt, milloin seuraavan kerran ryhdyn niitä lukemaan.

Gabaldonin kirjaan pohjautuva sarja on ihanaa katsottavaa ja kuunneltavaa. Harmi, ettet voi kuulla nautittavaa gaelin kieltä. Toisaalta, kuten kirjoitat, katsomisessa silloin korostuvat muut seikat. Luonto, rakennukset, ihmisten vaatteet ja tavarat ovat myös niin kauniita ja mielenkiintoisia. Nautitaan!

Mamma Maria kirjoitti...

En muistanutkaan että Luolakarhun klaanista on tehty elokuva. Itse katson kaiken pääasiassa Yle Areenalta ( kotona on sellainen telkku, että sieltä tulee pääasiassa urheilua ;)

Niin tosiaan, gaelin kieli jää minulta täysin pimentoon, koska kuulolaitteet eivät toista kaikkea samalla tavalla kuin kunnossa oleva kuulo. Ilman niitä olen aivan "pihalla"...

Olen aina tykännyt historiasta ja maantiedosta, melkein kaikki kiinnostaa: luonto, ihmiset eläimet....ja kauniit tavarat. Viime jaksossakin oli taas ihana hevonen sekä lattialla kauniisti makaavat koirat. Toisinaan olen ajatellut/ haaveillut ( nuorempana) että olisi ollut mukavaa elää jossain vanhassa ajassa. Siksi Clairekin viihtyi, koska ei ollut "kronkeli" ja sen ajan elämä oli niin toisenlaista. Päinvastaisessa tapauksessa se olisi aikamatkaajalle ollut melkoinen shokki...

Kiitos kauniista vastauksestasi minulle, aina oppii uutta!
Nautitaan!