tiistai 22. syyskuuta 2015

Jukka Itkonen: Laulavat lenkkitossut

Kävin kirjastossa ja otin luettavaksi Jukka Itkosen Laulavat lenkkitossut - urheilullisia liikuntarunoja. En ajatellut lukevani runoja lapsille, vaan valmistauduin lukemaan niitä ääneen itsekseni. Itkonen on mieluinen kirjailija minulle, mm. Taikuri Into Kiemura ilahdutti minua ja lapsia kovastikin aikanaan.

Mieheni yllätti minut eräänä sunnuntaina viemällä minut mukanaan metsään. Otin automatkalle mukaan Itkosen kirjan ja luin sen läpi miehelleni. Laulavat lenkkitossut on mielestäni kirjava valikoima urheiluaiheisia runoja. Aika monet runoista ovat hyvinkin proosallisia, joten välillä minusta tuntui, että luin ajatelmia urheilusta ja liikunnasta. Rakastan anarkistista huumoria lastenkirjoissa. Sitä sorttia olisi voinut Itkosen uutuudessa olla enemmänkin.

Laulavat lenkkitossut pursuavat aukeama toisensa jälkeen hienoja ja värikkäitä kuvia. Kuvitus on Matti Pikkujämsän ja on mielestäni kirjan parasta antia. Mies ei autoa ajaessaan voinut kuvituksesta nauttia, joten sen ilon sain aivan omakseni.

Runoista omia suosikkejani olivat Tikkakisa ja Savolainen keihäänheittäjä. Tikkakisa päättyy valokuvaan, jossa naapurin rouva Makkonen on "nyt hyllyssä / kuvattuna tikka pyllyssä". Savolainen keihäänheittäjä on haastattelu, jossa Ruuskasen näköinen keihäsmies Antti lähettää terveisiä Pielavedelle ja on koko haastattelun ajan verbaaliakrobaattina niskan päällä. Näyte Antin sanataituruudesta:
"Illalla kun kottiin mään
ja kuu käyp möllöttämmään,
meikäläenen köntsähtää
kullan viereen köllöttämmään.

Mitali on metallia,
kulta, se on morsmaekka.
Ja sen maekan kaenalo
on mualiman paras paikka."
Laulavat lenkkitossut sopii hyvin alakoululaisten luettavaksi. Kirjan innoittamana voisi vaikka tehdä omasta lempiurheilulajistaan runon ja kuvan. Niistä saisi luokan seinälle hienon näyttelyn. Kirja on myös mainio lahja urheilusta intoilevalle henkilölle ikään katsomatta.

Teos: Laulavat lenkkitossut - urheilullisia liikuntarunoja
Tekijä: Jukka Itkonen
Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kustantaja: Lasten Keskus
Julkaisuvuosi: 2015