sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kristiina Bruun: Kaikki mikä on sinun

"Kuka rakastaisi tarpeeksi tullakseen tänne jonkun vaimoksi, jättäisi itsenäisyytensä ja ripustaisi vapautensa farkkujen kanssa naulakkoon. Kuka haluaisi tulla tarkkailtavaksi ja opetettavaksi tavoille? Kuka haluaisi ikuisesti erottua joukosta?"
Kristiina Bruunin esikoisteos Kaikki mikä on sinun päätyi luettavakseni omasta toiveestani. Halusin lukea jotain erilaista ja kirjan esittelytekstin perusteella Bruunin esikoinen vaikutti kevyehköltä tarinalta vieraista kulttuureista. Toinen syy lukuvalintaani on kirjan kannen huikaiseva kauneus. Kansi on Satu Kontisen käsialaa. Pidän paljon kannen väreistä ja kultainen häkki, jonka katolla lintu istuu, sopii teoksen tarinaan oikein hyvin. (Eksyin Satu Kontisen / Satukalan sivuille ihastelemaan muitakin hänen töitään.)
Kuva kustantajan sivuilta


Kaikki mikä on sinun kertoo suomalaisen Annan tarinan. Anna on taitava ja päämäärätietoinen nuori nainen, joka haluaa hyvän työn ja amerikkalaisen puolison. Anna on tarinan alussa Teksasissa yliopistossa ja nauttii joka hetkestä. Anna ottaa vaivatta käyttöönsä amerikkalaisuuden kaikkinensa, puheesta toimintatapoihin ja ajatteluun. Anna kuitenkin tapaa yliopistolla henkilön, joka muuttaa Annan itselleen suunnitteleman elämänkulun.

Teoksen alku, välillä Yhdysvalloissa, Suomessa ja Bangladeshissa, onkin alkusoittoa ja johdantoa. Pian tarina etenee viisi vuotta eteenpäin. Anna on syvästi rakastunut ja aivan uuden tilanteen edessä. Mihin maahan Anna aikoo rakentaa elämänsä?

Kirjan lievetekstissä nimetään kolme henkilöä tarinasta: Anna, Taslima ja Delwar. Anna on väistämättä näistä kolmesta keskeisin henkilö tarinassa. Niin tuttuutta kuin vierautta katsotaan mielestäni juuri Annan kautta ja hänen kokemanaan. Itse kiinnostuin kirjassa eniten Taslimaan. Taslima on naimisissa oleva bangladeshilainen nainen, joka joutuu kuitenkin elämään ilman miestään. Hän on henkilö, jonka mielessäni eniten liitän ihailemaani kansikuvaan. Hän on tuoksuva ja värikkäisiin asuihin pukeutuva nainen, joka hämmentyy ja huumaantuu rakkauden janostaan. Tästä kolmikosta Delwar, tarinan alussa poikamies, jää kaikkein etäisemmäksi. Delwar haluaa osansa elämästä ja ilahtuu saamastaan työstä ja vastuusta. Mielestäni Delwar toimii tarinassa jonkinlaisena kulttuurisena peilinä, jonka kautta niin Annan kuin Taslimankin reaktiot ja valinnat saavat uusia merkityksiä. (Hmm, tässä lätisen merkityksistä, vaikka kuvittelin lukevani kevyehköä kirjaa.)

Kaikki mikä on sinun rytmittyy ruokaresepteillä ja mukaan mahtuu myös sokerointiin tarvittavan seoksen valmistusohje. Ote ohjeesta:
"Vahaus kerran kuukaudessa muuttuu vähitellen vahaukseksi kerran kahdessa kuukaudessa ja niin edelleen, kunnes tavoitetaan täydellinen karvattomuus hieman ennen kuolemaa."
Kirja rakentuu kappaleista, joiden aluksi aina kerrotaan tapahtumien paikka. Kertoja vaihtuu, mutta lukija kyllä pysyy mukana. Tässä teoksessa Bruun onnistuu mielestäni parhaiten kuvatessaan paikkoja ja tapahtumia. Lukijana välillä herpaannuin dialogien kohdalla. Ote kirjasta, jossa kaksi ihmistä ovat illallisella:
"Minä uskon ihmisyyteen, en Jumalaan."
"Ei ole ihmisyyttä ilman jumaluutta. Rukoilen puolestasi."
"Kunhan sinulla on sukkanauhavyö ylläsi."
"En ikinä käytä niitä."
"Todella harmillista."

Kaikki mikä on sinun sisältää paljon bangladeshilaisen elämäntavan kuvausta. Tämä osa teoksesta kiinnosti minua eniten. Värit, tuoksut ja maut välittivät kokemusta omasta tavasta olla, kotoisuudesta ja tuttuudesta juuri Tasliman kertomina. Anna jäi minulle hyvin etäiseksi ja vieraaksi. Mietin jopa, oliko se tarinassa tarkoituskin. Oliko etäisyys ja tietynlainen koskemattomuus ja koskettamattomuus osa Annan persoonaa?

Kirjan loppupuolella innostuin oikein odottamaan loppuratkaisua. Se, että se päättyi toisin kuin olisin itse valinnut, ei loppua huononna. Aion antaa kirjan luettavaksi ystävälleni ja näin varmistaa, että pääsen itse puhumaan kirjasta toiselle sen lukeneelle.
"Oli kolme asiaa, jotka merkitsivät: se mitä hyvää teit elämäsi aikana ja mitä hyviä asioita opetit toisille sekä puolestasi lausutut rukoukset."

Kustantajalle kiitos arvostelukappaleesta.

Teos: Kaikki mikä on sinun
Tekijä: Kristiina Bruun
Kansi: Satu Kontinen / Satukala
Kustantaja: Schildts & Söderströms
Julkaisuvuosi: 2015

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Luin saman kirjan eilen illalla ja viime yönä. En voinut keskeyttää lukemaani. Olen kaikesta muusta samaa mieltä kuin jutun kirjoittaja paitsi loppuratkaisusta. Olisin valinnut samoin kuin tämä Anna.

Unknown kirjoitti...

Kiitos oivaltavasta arviosta ja hienoista poiminnoista. Satukala on maalannut kirjan tarinan upeasti kanteen teoksen luettuaan; olen erittäin onnellinen että hän myös taittoi sen kukkivat lehdet. Hahmotit päähenkilöt syvällisesti ja se joka tarvitsee huomiota ottaa sen, ja se kenen tulee vain olla sivussa pysyy siellä. Annakin lämpenee ja alkaa oppia koskettamaan. Tarina ehkä vasta alkaa...

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Parhaimmillaan kirjallisuus näyttää sekä erilaisuutemme että sen, mikä meissä on samaa.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentoinnista ja kiitoksista, Kristiina. Tuon yllä olevan postauksen jälkeen kuuntelinkin haastattelusi ja ymmärsin, että kirja saa jatkoa. Se on hyvä asia.