tiistai 29. syyskuuta 2015

Tiina Hautala: Leikkisä luuranko - seikkailu saaristossa

- Aika hurjaa. Kaksisataa vuotta sitten Majakkasaarella paleltui hyisenä talvena satoja venäläissotilaita, jotka olivat sotaretkellä jään yli Ruotsiin. Pitkään saarelta löytyi pääkalloja ja muita luita, kun routa nosti niitä esiin.
- Hui! Missä ne ovat nyt? Veikko miettii silmät pyöreänä.
- Tässä ei sanota. Mutta outo viesti liittyy takuulla luihin.
Hyppäsin mukaan lukemaan Tiina Hautalan ja Suvi Karin tekemää lastenkirjasarjaa Seikkailu saaristossa suoraan kolmannesta osasta. Luin eilen illalla myöhään kirjan Leikkisä luuranko. En nähnyt painajaisia ja se oli hyvä. Minun piti aamulla nousta aikaisin katselemaan verikuuta, joka olikin Savossa ainakin meidän pihan kohdalla pilvien takana piilossa.

Leikkisä luuranko kertoo kahdesta lapsesta ja heidän seikkailustaan Majakkasaaressa. Veikko ja Saaga pääsevät ratkomaan arvoituksia saarella kilpaa muiden vikkeläjalkaisten lapsosten kanssa. Voittajaparille on tiedossa palkinto. Merirosvokilpailu saaressa kuljettaa tarinaa vauhdilla tehtäväpisteeltä toiselle. Pidin Leikkisän luurangon aikuisten suhtautumisesta lapsiin. Tarinassa aikuinen turvasi lapsiin ja päästi lapset auttamaan itseään pulmassa, jota ei ollut saanut itse ratkaistua.  

Olen tuntenut lapsia, jotka ovat kaivanneet luettavaksi todella jännittäviä tarinoita. Muutama sellainen on tullut meillä kotona kasvatetuksi isoksi ja edelleen jänniin tarinoihin kallellaan olevaksi. Toisaalta tiedän, että osa lapsista haluaa kuulla ja lukea vähän vähemmän jänniä tarinoita, vaikka sopivasta jännityksestä nauttiikin. Mielestäni Leikkisä luuranko käy hyvin ainakin jälkimmäiselle joukolle.

Leikkisä luuranko on sopivaa ääneen luettavaa. Tarina jakautuu lukuihin, joiden pituus on sivu. Tarinaa eteenpäin vievien lyhyiden lukujen välillä on tehtäväohjeita yhteiseen leikkiin tai askarteluun. Itse pidin eniten vinkeistä, joiden avulla voi kirjoittaa tai piirtää vanhanaikaisen viestin kellastuneelle paperille.

Kuva kustantajan sivuilta

Leikkisä luuranko on lempeästi kuvitettu tarina, joka opettaa vaivihkaa kaikenlaista historiasta ja saaristosta. Kirja voisi olla sopivaa kuunneltavaa alle kouluikäiselle ja luettavaa lukutaitoiselle eskarilaiselle ja ekaluokkalaiselle.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Teos: Leikkisä luuranko - seikkailu saaristossa
Kirjoittaja: Tiina Hautala
Kuvittaja: Suvi Kari
Kustantaja: Haamu
Julkaisuvuosi: 2015

Ei kommentteja: