tiistai 24. toukokuuta 2016

Kaari Utrio: Rakas Henrietta

(Pussilakana)kukkasten keskellä rakas kirja
Maman näytti epäröivältä mutta Papan ilme oli selvästi helpottunut. 
- Tietenkin, Fabian hoitaa asian niin kuin parhaaksi näkee.
- Se ei ole oikein soveliasta, Maman mutisi.
- Minä en lähde, Henrietta sanoin itsepäisesti.  - Fabian ei pysty taivuttelemaan minua.
- Älkää hupsutelko. Noinkin iäkkääksi ihmiseksi Henrietta käyttäytyy varsin lapsellisesti, eikö totta, setä?
Olen tässä vaiheessa kuukautta/kevättä/vuotta/elämää kohtalaisen väsynyt. Määräaikainen työ päättyy kohta ja tuleva työttömyys mahdollistaa levon. Pienen varaslähdön tähän häämöttävään lepoon otin valitsemalla kirjakseni Kaari Utrion ihanan romaanin Rakas Henrietta. Kirja on minulle hyvin tuttu, olen lukenut sen yli viisi ja alle kymmenen kertaa. Nautin joka kerta sen lukemisesta. 

Rakas Henrietta on Utrion 11. kirja, joten kirjan on kirjoittanut kokenut kirjailija. Alusta alkaen tarina soljuu vaivattomasti ja hallitusti eteenpäin. Rakas Henrietta on kuvaus erään rakkaustarinan alusta. Se on myös ajankuvaus 1800-luvun Suomesta ja tarina erään naisen elämästä. Henrietta Silferhane on minun silmissäni nuori nainen, vaikka hän onkin aikalaistensa ja itsensä silmissä miltei vanhapiika. Henrietta on sidottu säätyynsä ja perheeseensä hyvin monin sitein. Hän on tyytymätön tilanteeseensa ja monien läheistensä elämäntapaan ja -arvoihin.

Henrietta on perheenjäseniinsä verrattuna tervejärkinen ja mukava, mutta se ei ole koko totuuus. Samalla kun Henrietta miettii elämänsä suuntaa ja mahdollista naimisiin joutumista tai pääsemistä, hän tutustuu myös uudella lailla itseensä ja toimintatapoihinsa. Pidän tästä Utrion tavasta kirjoittaa Henrietta näkyväksi myös itselleen vähä vähältä hyvin paljon. Henrietta on mielenkiintoisen särmikäs. Ote kirjasta:
Henrietta tunsi itsensä surkeaksi ja epäonnistuneeksi. Juuri tällaisessa tilanteessa hänen kasvatustaan tarvittiin. Ja tässä hän istui raivoamassa kuin kalamuija, tosin itsekseen mutta kuitenkin.
Henriettaa kosiskelee kohtelias ja moitteeton markiisi Richard de Maury. Myös Ahdelahden kartanon nuori kreivi Fabian Adlercrantz on palannut Suomeen tutkimusmatkoiltaan kaukaisilta mailta. Kaikenlaista dramaattista ennättää tapahtua ennen kuin Henrietan elämä löytää uomansa.

Teos: Rakas Henrietta
Tekijä: Kaari Utrio
Julkaisuvuosi: 1977
Kustantaja: Tammi

7 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Mari, pistin sulle haasteen. Käy kurkkaamassa Marjatan kirjaelämyksissä. :)

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Marjatta, kiitos haasteesta. Siinä riittää pähkäiltävää vähäksi aikaa!

Jassu / Hurja Hassu Lukija kirjoitti...

Tämä on edelleen ehdoton lempparini Utriolta, jonka ensimmäisen kerran taisin lukea yläasteen äikän tuntia varten. Olisi jo korkea aika lukea Utriolta lisää:)

Nuori opettajatar kirjoitti...

Rakas Henrietta on myös yksi suosikeistani. Tykkään Utrion tuotannosta kyllä muutenkin, mutta tämä on parhaimmistoa.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Jassu. Utriota kannattaa mielestäni lukea vähän väliä.

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, nuori opettajatar! Vastaukseni tulevat myöhässä, mutta se kertokoon jotain keväästäni ja kesästäni.

Anuliini1975 kirjoitti...

Tämän kirjan myötä ihastuin Utrion tarinointiin. Ostin kirjan uusintapainoksena ihanalla sinisellä kannella, jossa on kuva kirjan päähenkilöstä. En ollut aiemmin lukenut Utrion kirjoja.