torstai 4. elokuuta 2016

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 1

Älykkäänä lukijana otin ensin haltuuni Sattoufin Tulevaisuuden arabi -sarjakuvateoksen toisen osan. Nyt olen saanut nauttia ja ahdistua sarjan ensimmäisestä osasta. Riad Sattoufin Tulevaisuuden arabi 1 on erittäin hyvä ja koskettava sarjakuvateos.
Kansikuva kustantajan sivuilta. Perhe kulkee kuvassa eteenpäin ja jättää Libyan Gaddafin taakseen.
Riad Sattouf kurottaa muistoissaan ja mielikuvissaan aina varhaislapsuuteensa asti ja kertoo perheensä tarinan. Vaaleakutrinen poika muuttaa perheensä mukana Ranskasta isänsä työn vuoksi Libyaan. Libyaa hallitsee 80-luvun alussa "suuri arabipresidentti" Gaddafi. Siirtymä Euroopasta Libyaan on aika täräkkä. Oma huomioni kiinnittyi Riadin äitiin, joka ensin puhtaaksikirjoittaa miehensä väitöskirjan ranskaksi miehen heikon kielitaidon vuoksi ja sitten lähtee tietämättömyyttään / ajattelemattomuuttaan / tunteidensa viemänä / mieheensä luottaen / itseensä luottaen / täynnä seikkailuhenkeä maahan, joka on turvaton sekä hänelle itselleen että lapselleen. Miksi äiti tekee tämän suuren ja uhkarohkean luottamusloikan? En tiedä, mutta ahdistun suunnattomasti seuratessani Riadin lapsuutta.
Kolme ruutua teoksesta. Isä opettaa pojalle tärkeän asian naisista ja Saatanasta.

Kuusi ruutua teoksesta. Kiroilun skaalaa oppimassa.

Kaksi ruutua teoksesta. Libyassa tehtiin muutoksia.
Tulevaisuuden arabi 1 sisältää neljä lukua ja etenee jouhevasti. Pidän paljon Sattoufin kynänjäljestä. Joskus joudun tihrustamaan sarjakuvia (lupaan käydä optikolla), mutta Tulevaisuuden arabia lukiessa tätä ongelmaa ei ole. Voin keskittyä olennaiseen. Tarina vie minut mukanaan kauas pois, toiseen aikaan ja vieraisiin paikkoihin. Libya ei jää perheen pysyväksi asuinpaikaksi, vaan muutto toiseen maahan on taas edessä. Syyria on 80-luvulla sosialistinen sotilasdiktatuuri ja Sattoufin perhe muuttaa jälleen uuteen ympäristöön, tällä kertaa lähelle isän sukua.

Riadin tarina tekee minut surulliseksi. Turvattomuus ja arvaamattomuus ovat Riadin ydinkokemusta perheen ja kodin ulkopuolisesta elämästä lapsuudessa. Lapsen maailmassa riittää paljon ihmeteltävää ja outoa. Kodissakin pieni Riad kokee mielestäni turvattomuutta. Isän alati muuttuvat suunnitelmat perheen tulevaisuudesta ja äitiä ympäröivä masennuksen ilmapiiri ei lapsen hyvinvointia tue.

Teos: Tulevaisuuden arabi 1. Lapsuus Lähi-idässä (1978-1984)
Tekijä: Riad Sattouf
Suomentaja: Saara Pääkkönen
Julkaisuvuosi: 2015 (alkuperäinen on julkaistu 2014 ranskaksi)
Kustantaja: WSOY

Ei kommentteja: