sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Tiina Katriina Tikkanen: Toinen silmä kiinni


Lähdin lukemaan Tiina Katriina Tikkasen romaania Toinen silmä kiinni tietämättömänä sen aiheesta. Kun ymmärsin teoksen aiheen, olin lopettaa lukemisen. Tässä ajassa ja iässä huomaan kaipaavani ei-tietävää tilaa ja kaikkien ajatusten poiskytkemistä. Jokin Tikkasen romaanissa ja päähenkilö Mintun hädässä sai minut kuitenkin jatkamaan.
Urhon tavattuani olisin halunnut nopeasti naimisiin ja äidiksi. Aloin vihdoin uskoa, että isä oli kuollut kuin betoniporsas, mutta minä elin. Nyljin Urhon paksua ihoa kirjoittamalla pitkiä tekstiviestejä. Haluan olla sinulle enemmän.
Toinen silmä kiinni -teoksen minä-kertoja on kahden pienen lapsen äiti keskellä lapsiperhe-elämää. Hyvistä asioista huolimatta Mintun keho pettää, ja teos alkaa ambulanssireissulla sairaalaan. Minttu on "reipas, mutta kauhuissaan". Takaumat vievät lukijan Mintun lapsuuteen ja nuoruuteen. Ote teoksesta:
Kun isä tuli kotiin, suljimme suumme.
- Kertokaa nyt isällekin kertokaa, isä yritti.
Menimme veljen kanssa huoneisiimme, laitoimme raskaat puuovet kiinni, niin että kuului naksahdus. Kuvittelin, että naksahdus lukitsisi oven.
Lukija kokee lapsen kauhun ja turvattomuuden. Isästä näytetään monta puolta: huolehtiva, viehättävä, äkkipikainen ja julma. Tikkasen esikoisromaani on kylmäävää luettavaa. Ymmärrän hyvin, miksi teos on kirjoitettu ja julkaistu. Seksuaalinen hyväksikäyttö on väärin, ja uhri tarvitsee monenlaista apua.

Suomen Delfins ry tarjoaa apua ja tukea lapsena hyväksikäytetyille tai kaltoinkohdelluille aikuisille.

HUS:in toimintaohjeet auttavat, jos epäilee oman tai läheisen lapsen joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.

Kiitos arvostelukappaleesta kustantajalle!

Teos: Toinen silmä kiinni
Tekijä: Tiina Katriina Tikkanen
Julkaisuvuosi: 2020
Kustantaja: Atena

1 kommentti:

Mai Laakso kirjoitti...

Tämä on tärkeä kirja. Kamalaa, että lapset kokevat tämmöistä.