lauantai 25. huhtikuuta 2020

Kristiina Vuori: Neitsytkruunu

Ja kun linnut ovat lentäneet tarpeeksi monta kertaa taivaankannen ylitse, huomaat, ettei elämäsi ole enää niin onnetonta kuin luulit. Jokainen haava arpeutuu, armaani, eikä niistä kaikista jää edes pysyvää jälkeä.
Kristiina Vuoren uutuus Neitsytkruunu kertoo fiktiivisen tarinan historiallisesta henkilöstä. Anna Hansintytär Tott syntyi noin vuonna 1478. Teoksen nimi viittaa naimisiinmenoon ja morsiaimen kantamaan kruunuun. Ennen naimisiinmenoa rälssineidot pitivät päässään otsanauhaa tai hilkkaa. Neitsytmorsian saa vihkipäivänä päähänsä vihkikruunun ja häitä seuraavana päänpeittäjäispäivänä vaimo pukee päähunnun. Neitsytkruunu on hetkellinen merkki oikein eletystä elämästä tietyssä yhteiskuntaluokassa aikansa yhteisössä.


Neitsytkruunun Anna on kuuliainen. Hän ymmärtää oman paikkansa ja malttaa odottaa vuoroaan. Annan elämää ohjaa vahvalla kädellä täti Ingeborg, joka haluaa vaikuttaa muiden ihmisten elämään. Sympatiani on vahvasti tädin puolella. Ingeborgin puoliso, Sten Suuri, on valtionhoitaja, joten Annan tulevan puolison tulee olla riittävän varakas ja vaikutusvaltainen.

Neitsytkruunu on kertomus Annan elämästä nuoruudesta aina vakaaseen rouvaelämään. Elämä tuo muutamia iloja ja riittävän paljon suruja Annan elämään. Oma tahto on aina toisten hyppysissä, ja menetykset muovaavat Annan elämää yllättävän tuskan ja koetun häpeän kautta. Kristiina Vuori kuvaa Annan sisäistä sielunmaisemaa vivahteikkaasti. Nautin suuresti hänen tavastaan kirjoittaa. Ote teoksesta:
Jos Anna ei vielä äsken ollut lopen uupunut, nyt hän on. Hän tuntee itsensä täysin riittämättömäksi, ohueksi, aivan kuin voi, jota on säästelty ja pihistelty koko talven, ja kevään koittaessa siitä liikenee enää surkea sipaisu kyrsän kylkeen. Väsymys työntää kaiken tieltään ja ajatus tutusta baldakiinivuoteesta pehmeine polstereineen on vastustamaton.
Luin Vuoren uutuuden nopeasti ja nauttien. Anna pääsee naimisiin ja elämää riittää vielä senkin jälkeen. Ote teoksesta:
Rouvassa vielä veri vetää ja siksi hänen täytyy mennä tuonne nuorison sekaan ja nauttia keväästä. Menkää ja solmikaa kukkaseppele.
Olen lukenut melkein kaikki Vuoren teokset ja joka kerta ilahdun tarinan voimasta ja kirjoittajan taidoista. Tässä linkit aiempiin teksteihini:

Näkijän tytär (2012)
Siipirikko (2013)
Disa Hannuntytär (2014)
Kaarnatuuli (2016)
Filippa (2017)
Muutamalla rivillä mainitsin myös Elinan surmasta ja Viipurin valtiattaresta.

Ennen koronaa kalenterissani luki Kristiina Vuoren nimi erään maaliskuisen illan kohdalla. Tampereen Lielahden kirjastossa piti olla Vuoren kirjailijavierailu. Toivottavasti mahdollisuus sille tulee joskus myöhemmin tänä vuonna. Nyt voimme lukea teoksia kotona paperi- tai e-kirjaversioina.

Turvallisia lukuhetkiä kaikille blogin lukijoille!

Sain teoksen arvostelukappaleena. Kiitos kustantajalle!

Teos: Neitsytkruunu
Tekijä: Kristiina Vuori
Julkaisuvuosi: 2020
Kustantaja: Tammi

3 kommenttia:

Jane / Kirjan jos toisenkin kirjoitti...

En tiennytkään että vaikutamme näin samoilla huudeilla, Lielahden kirjasto on lähikirjastomme Tampereella vaikka Ylöjärven puolella asummekin :)

En kertakaikkiaan tiedä miksen ole vieläkään lukenut yhtään Vuoren romaania, vaikka olen ahminut Utriot, Tuuret ja vastaavat. Mutta onpahan sitä enemmän luettavaa jäljellä ;)

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Muutin tosiaan Tampereelle syksyllä. Lielahden kirjasto on lähikirjastoni, mutta kotiutumiseni on kirjaston suhteen ollut ihmeellisen hidasta. Syy on ihan omani, Lielahden kirjastohan on ihana. Kirjastojen tilaisuuksissa olen käynyt jo Lielahden lisäksi Metsossa, Tesomalla (vai Tesomassa?) ja Ylöjärven pääkirjastossa.

Jane / Kirjan jos toisenkin kirjoitti...

Me käytiin Tesomalla asti kirjastossa ennen kuin Lielahden kirjasto avattiin, kun en tykännyt siitä Lentävänniemessä olleesta :) Kirjasto Lielahtikeskuksessa on niin kätevä sijainniltaan, samalla tulee pyörähdettyä kauppa-asiat.

Nyt pitää myöntää, etten ole koskaan tullut käyneeksi missään kirjaston tilaisuudessa, enkä ole seurannutkaan mitä olisi tarjolla. Joskus taannoin huomasin mainostettavan lukupiiriä, mutta sekin jäi kokeilematta.