sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Anu Kaaja: Rusetti

 

Jos hetkeksikään pysähdyn, jokin synkkä ja inhottava luikertelee esiin niin, että nukun huonosti ja sydämeni lyö niin kovaa, että otan lääkkeen, joka laskee sykkeeni, ja sitten nukun ja herään uuteen päivään ja kaikki on taas hyvin, kunnes kaikki on taas huonosti. Sen voisi diagnosoida ja niin on välillä tehtykin, mutta joskus ajattelen, että tässä, juuri tässä auringonpaisteessa, kakkujen marmoroidun suklaakuvioinnin keskellä on ihanuuden lisäksi myös jotain pahaa ja synkkää. Että jokin on peruuttamattomasti vialla.

Anu Kaajan Rusetti on houkutteleva lukukokemus. Se vie kauneuden äärelle ja pakottaa katsomaan uudelleen ja tarkkaan.

Oma lukemiseni on ollut vakavassa kriisissä. Pidän itseäni lukijana, mutta tänä vuonna olen kuluttanut kaiken lukuaikani työssä. Olen lukenut edelleen myös vapaa-aikana, mutta pakolla ja lähinnä äänikirjoja. Minulle notkahdus on ollut merkittävä.

Siksi on merkittävää, että olen lukenut Kaajan uusimman. Pidin paljon Kaajan Ledasta. Blogitekstin lukeminen kuuden vuoden takaa on melkein tuskallista. Teksti hehkuu lukemisen nautintoa. Nyt jouduin raahautumaan romaanin läpi. Syy ei ole kuitenkaan Kaajan. Syy on heikon lukukuntoni.

Rusetti on lumoava. Romaanissa ollaan ainakin kahvilassa, museossa ja teknoklubilla. Siinä keskustellaan esineiden kanssa ja pohditaan niiden olemusta kepeästi ja analyyttisesti. Nautin minäkertojan asenteesta. Romaani kääntyy miltei esseekokoelmaksi, mikä viehättää minua läpi teoksen.

Luin Rusetista erikoispainosta. Teoksesta on tehty numeroitu ja signeerattu neliväripainettu editio. Siinä on kuvia teoksista, joita tekstissä käsitellään. Lisäksi teoksessa on Kaajan maalaamia kuvia. Rakastan erikoispainosta ja sen lisäarvoa lukijalle. Kiitos kustantajalle, joka tohti toteuttaa moisen erikoisuuden.

Rusetti on runsas lukukokemus. Minäkertoja pohtii esineiden lisäksi itseään ja suhdettaan toisiin ihmisiin. Tunteeni vaihtelevat tekstin äärellä. Välillä jokin huomio tuntuu todella tärkeältä ja keskeiseltä. Välillä teoksen pohdinnat tuntuvat irrallisilta ja katseeni lähtee harhateille. Lopuksi ajattelen konkreettisen ja abstraktin sulautuvan ja asettuvan rinnakkain. 


Teos: Rusetti
Tekijä: Anu Kaaja
Julkaisuvuosi: 2023
Kustantaja: Kustantamo S&S

Ei kommentteja: