perjantai 6. tammikuuta 2023

Cyril Pedrosa ja Roxanne Moreil: Kulta-aika

Cyril Pedrosan ja Roxanne Moreilin sarjakuvateos Kulta-aika on lumoava taru ihmisen ahneudesta ja sen seurauksista. Pidin Pedrosan Portugalista, joten Kulta-aika pääsi lukulistalleni suoraan. Ostin kirjan itselleni syksyllä ja unohdin sen hyllyyn. Nyt lomalla löysin teoksen ja luin sen eräänä iltana ennen nukkumaanmenoa.

Kansikuva kustantajan sivuilta.

Kulta-aika teoksen nimenä saa merkityksensä tarinan edetessä. Teos alkaa metsästä, vaikka pian tarina pääseekin kuninkaanlinnan saleihin ja makuukamareihin. Kruununprinsessa Tilda ja hänen veljensä ovat uuden edessä kuninkaan kuoltua. Vallanhalu saa kuitenkin osan ihmisistä hylkäämään kunniallisuuden, minkä seurauksena elämä hovissa muuttuu pakomatkaksi.

Lumoudun Pedrosan piirroksista ja tavasta kuljettaa tarinaa. Kulta-aika on kovakantinen A4-kokoinen teos, jossa on yli neljäsataa sivua. Välillä aukeamalla on yksitoista ruutua, jotka vievät tarinaa eteenpäin piirrosten ja puhekuplien avulla. Välillä puolestaan aukeamalla on yksi iso kuva, jossa tapahtuu asioita peräjälkeen. Voin lukijana seurata katseellani aukeamalla etenevää seuruetta, joka kommentoi tilannetta matkan kuluessa. Eniten sydämeni huokaa ihastuksesta aukeamissa, joissa realistiset tapahtumat muuttuvat näyksi, painajaiseksi tai muistoksi ja fiktiivisen tarinan "tosi" on hetken vielä vähemmän toden puolella.

Kulta-ajan tarina etenee vääjäämättä kohti ratkaisua ja loppuaan. Teoksessa on monenlaista ahneutta. Halu valtaan ja voimakas tahto päästä itse asettamaansa päämäärään voivat tuhota ihmisen, jos hänellä ei ole mahdollisuutta päästää irti halustaan ja suojella itseään. Mikä elämässä on lopulta tärkeää? Pedrosan ja Moreilin sarjakuvateos on hieno satu tai fantasiatarina aikuisille ja nuorille. 

Kustantajan sivuilla on näyte teoksesta.

Teos: Kulta-aika
Tekijät: Cyril Pedrosa ja Roxanne Moreil
Suomentaja: Saara Pääkkönen
Julkaisuvuosi: 2022
Kustantaja: WSOY

Ei kommentteja: