maanantai 1. toukokuuta 2023

Terhi Tarkiainen: Emily, eli kuinka sukua jatketaan

"Taivaallinen tuli", Emily lausui kohtalonomaisesti. "Elektrisiteetistä käytetty nimi on helppo ymmärtää, kun näkee tyhjiön vangiksi jääneen aineen ylimaallisen hehkun."

"Hämmästyttävää", huokaisi herra Thornsby. "Näyttää aivan siltä kuin te loitsisitte tuon pallon eloon omilla käsillänne. Te olette velhotar, lady Levin!"Terhi Tarkiaisen Emily, eli kuinka sukua jatketaan oli minulle tunteiden myllerrystä. Asetuin tarinaan aivan täysin ja pelkäsin omien suosikkieni puolesta ihmeen paljon. Loistava lukukokemus siis!

Olen aiemmin lukenut Tarkiaiselta Vallattomat viettelijät -sarjan ensimmäisen osan: Kitty eli kuinka mies tuhotaan. Vallattomat viettelijät on itsenäinen sarja teoksia, joita yhdistää ainakin aikakausi ja toimelias nainen päähenkilönä. Olen myös ahminut aivan ihanan ja täyshilpeän nykyaikaan sijoittuvan Pure mua. Tiesin siis odottaa hyvää. Sain kuitenkin aivan parasta.

Teoksen nimihenkilö on lady Emily, joka emännöi Pennymoor-kartanoa. Paroni Levin, joka on kartanon isäntä ja ladyn rakastava aviomies, on metsästysretkellä. Kartanoon saapuu vieraaksi Levinin sukulaismies, herra Drake. Epämääräisen etäinen pikkuserkku jää palvelijansa kanssa kartannon odottamaan isännän paluuta.

Isäntäparin suurin ongelma on jälkeläisen puute. Lapsia pariskunnalle ei ole siunaantunut, ja tämä hiertää Emilyä koko ajan. Myös suku on kiinnostunut kartanon tulevaisuudesta. 

Ihastun Tarkiaisen tapaan kertoa Emilyn tarinaa. Ladyn elämä kaikkinensa kiertyy lukijalle näkyviin vähän kerrassaan. Loppua kohti vauhti kiihtyy melkoisesti. Teos on jaettu osiin, jotka kuvaavat tarinan kulkua: Kitka, Kipinä, Tuli ja Taivas. 

Taivaallinen tai nestemäinen tuli on merkittävä osa Pennymoor-kartanoa. Sähkö on 1760-luvulla vielä mysteeri, jonka joukko herrasmiestutkijoita haluaa selvittää. Levin kuuluu heihin, ja hänen kauttaan myös hänen puolisonsa.

En oikeastaan voi kertoa teoksen tapahtumista tai juonen kulusta sen enempää. Teos on täynnä yllätyksiä ja juonenkäänteitä. Emily, eli kuinka sukua jatketaan on kirpeän kierteinen tarina tärkeistä asioista ja niihin kurottamisen vaaroista.

Kuuntelin Emilyn äänikirjana. BookBeat-palvelussa teoksen lukee Maija Lang. Emilyn luettuani siirryin sarjan viimeisimpään, Maggie, eli kuinka jano tyydytetään. Pure mua saa jatkoa aivan kohta. Peto irti ilmestyy heinäkuussa. Kumarran kiitollisena kirjailija Tarkiaisen suuntaan.

Teos: Emily, eli kuinka sukua jatketaan
Tekijä: Terhi Tarkiainen
Julkaisuvuosi: 2022
Kustantaja: Tammi

Ei kommentteja: