maanantai 25. huhtikuuta 2016

Anni Nupponen: Hirviöasiakaspalvelu

Sain kätösiini varsinaisen pikkuherkun. Anni Nupponen on kirjoittanut raapalekokoelman Hirviöasiakaspalvelu. Kirja on ohut ja nopeasti luettu. En ymmärtänytkään ennakkoon, että kirja on ulkoisilta mitoiltaan aivan näin piskuinen. (Hinta se vasta pieni onkin, 4 € Osuuskumman verkkokaupassa.) Omani sain kirjekuoressa, joten kirja on myös loistava postitse lähetettävä lahja.

Kirja kätkee lukijan.
Nupposen Hirviöasiakaspalvelu pitää sisällään 19 reilut kaksikymmentä hirviömäistä tarinaa. Tarinat ovat mukavan mielenkiintoisia ja vinksallaan. Erityisen pelottavia tarinat eivät ole, mutta häröilyä on luvassa alusta loppuun. Täsmälleen sadan sanan raapale on ihastuttavan jäntevä tekstilaji, se ei jätä hötölle juurikaan tilaa. Ote kirjasta:
<Hirviöasiakaspalveluchat, Sara.>
<Moi. Mulla on sellainen ongelma, että naapurit ovat ottaneet kerberoksen pennun. En mä jaksa sitä kimeää räkytystä. Kun yksi pää lopettaa, toinen aloittaa. Mitä mä voin tehdä?>
Raapaleessa Naapurin Kerberos asiakas ei saa hauluamaansa apua, mutta aika usein kirjan asiakaspalvelu on hyvää, kohteliasta ja pyrkii auttamaan epätietoisia asiakkaita. Kirjan asetelma on herkullinen, työ on ainakin minulle harvemmin käytetty tulokulma spekulatiiviseen fiktioon. Nyt hirviöasiakaspalvelu takaa hirveän hyvän asiakaspalvelun numerossa 0800-HIRVIÖ.

Itse ihastuin mm. raapaleeseen Hirviö sängyn alla, joka on ihanan lempeä. Varsinainen helmi on Mielen kauhu, jonka luettuni ajatuksen ulottuvat aivan uusiin sfääreihin. Raapaleita voi suositella hyvin monenlaiselle ja -ikäiselle lukijalle. Suosittelen Hirviöasiakaspalvelua huumorintajuiselle äidille ja mummolle annettavaksi kukkien kera toukokuussa. Ote kirjasta:
"Hyvä kun työ soititte. Meitin mökkijärvellä Sorsakoskella on nousunna pintaan vesihirvijö."
"Tärkeintä on pysyä itse rauhallisena. Onko se käyttäytynyt aggressiivisesti?"
"Ei, hää vaan nostaa kuikelokaulaansa ja sukeltaa uuelleen. - -"
Itse vien raapaleet luettavaksi äidinkielen tunnille, kunhan kirja on perheenjäsenten lukema. Laskin nimittäin kirjan käsistäni hetkeksi ja heti se löysi uuden lukijan.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Teos: Hirviöasiakaspalvelu
Tekijä: Anni Nupponen
Julkaisuvuosi: 2016
Kustantaja: Osuuskumma

Ei kommentteja: